N-VA van burgemeester Maarten De Veuster haast zegezeker na sterk parcours
Of wordt Van Grieken de kaper op de kust ?

Maarten De Veuster {N-VA) geeft het toe. Sommige partijgenoten hebben de voorbije jaren gedroomd van een absolute meerderheid. Met 37,7% was N-VA in 2012 dan ook heer en meester. Maar tijdens het voorbije jaar betraden enkele acteurs onverwacht het politieke podium, waardoor zelfs de meest optimistische N-VA'er die prognose niet meer durft te maken. Die pretbedervers zijn nationaal Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken en De Veusters schoonvader Harrie Hendrickx (CDO&V).

De verkiezingen draaiden in Schoten vorige keer uit op een familiedrama. Maarten De Veuster (N-VA) onttroonde zijn schoonvader. Het werd onverwacht een vernedering. De N-VA-afdellng van Schoten blonk uit in Vlaanderen. In de provincie Antwerpen deden alleen Jan Jambon in Brasschaat en Kris Van Dijck in Dessel beter.

Maarten De Veuster,een verre neef van pater Damiaan, werd van kinderburgemeester plots de echte burgemeester. Met CD&V en Open Vld als partners koos hij ook bewust voor een ruime bestuursmeerderheid die de voorbije zes jaar niet één keer in de problemen kwam. Schandalen en ruzies, zoals in de buurgemeente Brasschaat, waren in Schoten ver te zoeken. Er werd de voorbije zes jaar heel wat verwezenlijkt. Met ruim 30 miljoen euro werd nooit meer geïnvesteerd in nieuwe straten en pleinen. Schepen van Financiën Valkenniers (Open Vld) wijst op de spectaculaire schuldafbouw. "In 2025 zal Schoten schuldenvrij zijn. Toch konden we ook nog een lichte belastingsvermindering doorvoeren", aldus Valkeniers.

Zes jaar onderweg

"Ik denk dat de toekomst zal uitwijzen dat de aankoop van de Forumgebouwen het belangrijkste wapenfeit van deze periode is", aldus de burgemeester.

Maarten De Veuster geeft op zaterdag 29 september zijn zesde bal van de burgemeester en iedereen, ook hijzelf, gaat ervan uit dat dit niet zijn laatste zal zijn. Hij zette de voorbije zes jaar persoonlijk zeshonderd echtparen in de bloemen die hun huwelijksjubileum vierden. Hij miste haast geen receptie van een sportclub of andere vereniging. Deze burgemeester was de voorbije zes jaar altijd onderweg in Schoten.

De burgemeestersbonus zou in Schoten weleens groot kunnen zijn en dus hoeft die droom van een absolute meerderheid niet eens zo onrealistisch te zijn, toch? Twee zetels scheiden De Veuster maar van de legendarische Marcel lmler, die Schoten in de jaren 70-80 met de socialisten twaalf jaar lang alleen bestuurde. In 1976 haalde die advocaat zelfs 6.553 voorkeurstemmen.

Welzijnspartij

"Daar droom ik echt niet van", blijft De Veuster realistisch. "Zelfs de score van mijn studievriendin Marie-Rose Morel (4.688) is buiten bereik. Maar ik ga er wel vanuit dat ik aan zet zal zijn voor het samenstellen van de coalitie."

Paul Valkeniers, die erop rekent dat zijn Open Vld na het dieptepunt van 2012 dit keer van één naar drie zetels kan springen, wil graag met dezelfde coalitie verder Ook CD&V, dat zich onder Erik Block nadrukkelijk als welzijnspartij profileert tegenover welvaartspartij N-VA, wil graag verder besturen.

Het voortzetten van de coalitie kan gedwarsboomd worden door Groen. Bij Groen, dat rekening houdt met forse winst, willen ze bijna veertig jaar na Agalev-schepen Ludo Speetjens graag nog eens mee besturen. Onder meer Paul Valkeniers, die veel respect heeft voor de inzet en dossierkennis van Erik Block (CD&V), is dat idee niet genegen. De Veuster laat niet in zijn kaarten kijken.

Vlaams Belang

En dan zijn er nog de x-factoren die N-VA parten kunnen spelen. De eerste heet Tom Van Grieken. Hij blijft erbij dat hij om privéredenen naar Schoten is verhuisd. Hij duikt overal op en maakt haast van elke ontmoeting met zijn nieuwe dorpsgenoten een filmpje. Met slogans als 'Schoten mag geen klein Antwerpen worden', hanteert Van Grieken de door Vlaams Belang beproefde tactiek en speelt hij in op bekommernissen die wel degelijk leven In Schoten. Maar zijn lijst stelt teleur.

De paatijvoorzitter slaagde er niet in om lokale personaliteiten met maatschappelijk aanzien te strikken. Onder meer omdat Tom Van Grieken best nog wat nationale media naar Schoten zal lokken, zal zijn verschijning vooral N-VA stemmen kosten.

En dan is er nog een x-facror: Harrie Hendrickx. De ereburgemeester duwt de CD&V-lijst, tot grote verrassing van velen, niet in het minst van zijn opvolger en schoonzoo. De Veuster steekt niet onder stoelen of banken 'not amused' te zijn met de comeback. "Is dit misschien een strategie van CD&V om mij uit bet gemeentehuis te jagen?" vraagt hij zich luldop af.

De Veuster is sinds 2014 immers wettelijk gehuwd met Eef Hendrickx. Als beiden verkozen worden, mogen ze niet samen zetelen. Wie van hen eerst aan de beurt komt bij toewijzing van de zetels, krijgt straks voorrang. "Dat de kandidaatstelling van Harrie een strategische zet zou zijn, is een lapsus", alduS CD&V-lijsttrekker Erik Block. "Hij staat op de lijst omdat hij in mij en in onze diverse lijst gelooft. Dit heeft niets te maken met een strijd tegen zijn schoonzoon."

Bron : GVA

19 september 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx