Vlaamse regering geeft (opnieuw) renteloze lening aan zakenclub
Gisteren maakte de krant De Tijd bekend dat de Vlaamse zakenclub ‘De Warande’ een (nieuwe) renteloze lening krijgt van de Vlaamse regering. Het zou gaan om een bedrag van zo’n 800.000 euro voor een termijn van twintig jaar. Het doel van de maatregel volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)? De Vlaamse aanwezigheid in Brussel versterken.

Op voorstel van Vlaams minister van Begroting, Bart Tommelein (Open Vld), en Geert Bourgeois krijgt de zakenclub opnieuw een renteloze lening. Eerder, in 1987, was dit ook al het geval. Toen kreeg De Warande een renteloze lening van zo’n 750.000 euro om haar gebouw in Brussel te renoveren. De zakenclub moest dit bedrag normaal binnen de vijf jaar terugbetalen aan de Vlaamse regering. Uiteindelijk werd deze termijn met vijventwintig jaar verlengd en eindigde deze vorig jaar.

Echt boter bij de vis heeft de Vlaamse regering tot op de dag van vandaag nog niet gekregen. In plaats van de geleende 750.000 euro terug betalen, krijgen een vijftigtal Vlaamse ministers, kabinetschefs en topambtenaren een gratis lidmaatschap bij de zakenclub.

Geen renteloze lening

De zakenclub krijgt dit jaar opnieuw een renteloze lening van zo’n 800.000 euro. Katja Borgerhoff, ceo van De Warande, spreekt tegenover De Tijd echter tegen dat het om een renteloze lening gaat. “Dit is een voorafbetaling op het lidmaatschap dat hoge Vlaamse ambtenaren wordt toegekend. Wij zijn voor hen het verlengde van hun kantoren en ontmoetingsplaatsen geworden”, aldus Borgerhoff.

Ook op het kabinet van Bourgeois is men zich van geen kwaad bewust. Zo zou de huidige Vlaamse regering – in het belang van de Vlaamse aanwezigheid in Brussel – enkel het voorbeeld van de vorige Vlaamse regeringen volgen. “Aan de ene kant is De Warande een zeer nuttige en waardevolle ontmoetingsplaats, maar ze is ook symbolisch belangrijk voor de hoofdstad van Vlaanderen”, laat het kabinet van Bourgeois aan VRT NWS weten. “Bovendien speelt De Warande een belangrijke rol voor de internationale uitstraling van Vlaanderen. Er worden heel vaak activiteiten georganiseerd waar ook buitenlandse ambassadeurs en Vlaamse topdiplomaten elkaar ontmoeten.”

Bron : sceptr.net door Hugo Decker

04 april 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx