Vlaanderen heeft nog honderden miljoenen van verkeersboetes tegoed
De federale overheid heeft de voorbije jaren maar de helft van de inkomsten uit verkeersboetes doorgestort naar de gewesten. Vlaanderen kreeg de jongste drie jaar 360 miljoen euro.

Vlaanderen, Brussel en WalloniŽ blijven verstoken van honderden miljoenen euro's inkomsten uit verkeersboetes waar ze sinds enkele jaren recht op hebben. De federale overheid schreef voorlopig maar de helft van de opbrengsten van de regionale verkeersboetes over aan de gewesten.

Dat blijkt uit een parlementair antwoord van federaal minister van FinanciŽn Johan Van Overtveldt (N-VA). Van de 1,2 miljard euro die de federale overheid de voorbije drie jaar inde, werd 556 miljoen euro doorgestort. Vlaanderen ontving daarvan 360 miljoen.

Door de zesde staatshervorming kregen Vlaanderen, Brussel en WalloniŽ er een pak bevoegdheden over verkeer en mobiliteit bij. Zo mogen de gewesten sinds juli 2014 snelheidsbeperkingen op openbare wegen (behalve op autosnelwegen) of de controle op verkeersborden regelen. De inkomsten uit overtredingen van die regels vloeien voortaan naar de gewesten die de boetes uitschreven. Maar de federale staat moet dat geld incasseren.

Door technische problemen werd een definitieve regeling daarover uitgesteld naar 2017. Maar de oplossing sleept aan. Zo loopt de uitwisseling van gegevens tussen verschillende diensten spaak. De verdeling van de verkeersboetes gebeurt op basis van de plaats waar een overtreding is gemaakt. De federale overheidsdienst (FOD) FinanciŽn moet daarvoor een beroep doen op informatie van de FOD Justitie, maar die samenwerking vlot niet.

'Er zijn nog een aantal problemen op te lossen', erkent Van Overtveldt. 'Het kalf ligt federaal gebonden', klinkt het op een Vlaams kabinet. 'Om de financiŽle problemen voor de drie regio's te lenigen' keert de federale overheid voorlopig enkel voorschotten uit.

De federale overheid verwacht dat de problemen 'in de loop van het jaar' opgelost raken. Dan volgt een definitieve afrekening. Maar Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg, neemt daar geen genoegen mee. 'De gewesten derven tientallen miljoenen euro's waar ze nochtans recht op hebben en die ze best kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om het systeem van de verkeersboetes te verbeteren. Dat dit nog altijd niet definitief is geregeld, toont nog maar eens aan dat de zesde staatshervorming een onontwarbaar kluwen is.'

Bron : tijd.be door Lukas Vanacker 31 maart 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx