Homans kwaad over lessen Arabisch bij OCMW’s
Vlaams minister Liesbeth (N-VA) heeft scherp uitgehaald naar het nieuws dat OCMW’s in Vlaamse steden taallessen en cursussen Arabisch zouden aanbieden. Dat deden ze naar eigen zeggen om integratie te bevorderen. “Ik verwerp dit initiatief, vanuit al mijn bevoegdheden en vanuit mezelf als persoon”, aldus Homans.

Vorige maand raakte bekend dat het OCMW in Gistel en Oostende cursussen en taallessen Arabisch geeft. Dit doen ze naar eigen zeggen omdat het integratie van vreemdelingen zou bevorderen en de wederzijdse verstaanbaarheid zou verbeteren. “We zetten in op integratie en inburgering”, aldus voorzitter Annie Cool toen. Op het nieuws kwam veel kritiek van de lokale bevolking, maar daar had het OCMW geen oren naar.

Taalbad Nederlands

Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vroeg bevoegd minister Liesbeth Homans vandaag in het parlement om haar mening in deze kwestie. Homans toonde zich fel tegenstander van de cursussen en taallessen. “Ik verwerp dit initiatief, vanuit al mijn bevoegdheden en vanuit mezelf als persoon”, klonk het. “Het is belangrijk dat nieuwkomers vanaf dag één in een taalbad Nederlands worden ondergedompeld.”

Homans heeft een onderzoek bevolen en zal indien nodig maatregelen nemen, klinkt het. “Als blijkt dat er een onverenigbaarheid is met de taalwetgeving, zal ik onmiddellijk optreden”, aldus de minister. Daarnaast wil ze ook weten of dit ook in andere Vlaamse gemeenten gebeurt. “Misschien gebeurt dit ook bij andere lokale besturen, dus ik heb ook de andere gouverneurs opdracht gegeven te controleren of er overtredingen plaatsvinden.”

Volgens Homans zijn er voldoende en betere alternatieven voorhanden voor vreemdelingen die onze taal niet genoeg machtig zijn. “Als er mensen zijn die het Nederlands toch onvoldoende zouden beheersen, zijn er nog altijd andere manieren om daar mee om te gaan. Men kan bijvoorbeeld met pictogrammen werken, ik denk dat dat een veel betere manier is om de integratie te bevorderen.”

Bron : sceptr.net door Tom Lallemand

07 maart 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx