Stop de bouw van die mega-Erdoganmoskee in Gent
Erdogan heeft de vergunningen op zak om in Gent de grootste moskee van Vlaanderen te bouwen. Chris Janssens riep de minister van Integratie Liesbeth Homans op om mee initiatieven te nemen om dit tegen te houden, maar die heeft daar duidelijk weinig zin in.

Diyanet is een Turkse regeringsinstantie die ook in Europa bij de vleet moskeeën opent om de Turken in het buitenland in het gareel te houden. In België alleen al opende het Erdogan-regime al 73 Diyanetmoskeeën. Dat onze regeringen dit zo op hun beloop laten is opmerkelijk. In april van dit jaar publiceerde de Staatsveiligheid immers enkele rapporten over Diyanet die ronduit vernietigend waren. In deze documenten was te lezen dat Diyanet een instrument is van het Turkse regime in ons land”, “een verlengstuk van de Turkse fundamentalistische AK-partij van Erdogan”, “informatie verzamelt over regimetegenstanders” en “bijdraagt aan de polarisering van de Turken in ons land. Minister van Integratie Liesbeth Homans (N-VA) sprak toen stoere taal voor de camera’s en bestempelde Diyanet zelfs als Turkse waanzin.

Grootste moskee

Een half jaar later kondigt Diyanet aan dat het alle vergunningen op zak heeft om in de Gentse Rabotwijk op het terrein van een oud tractiestation de grootste moskee van Vlaanderen te bouwen. De initiatiefnemer is de vzw ‘Belcika-Türk islam Diyanet Vakfi Rabot Fatih Camii’. De nieuwe moskee zal ‘Fatih’ heten, een veelzeggende naam. ‘Fatih’ betekent immers ‘veroveraar’ en is de bijnaam van Sultan Mehmet II die aan het hoofd van een moslimleger in 1453 het toenmalige christelijke Constantinopel veroverde.

De Diyanet-initiatiefnemers lieten al weten dat het moskeecomplex 2.500 m² groot zou worden met – opnieuw als symbool van verovering – twee groene minaretten van 23 meter hoog. Het totale project zou meer dan 6 miljoen euro kosten, een bedrag dat volgens de initiatiefnemers “zelf bij elkaar zou gespaard worden door de moslimgemeenschap”. Erg geloofwaardig klinkt dit laatste niet, aangezien het de Turkse overheid is die Diyanet financiert.

“Niet bevoegd”

In het Vlaams Parlement stelde Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens dat “we de bouw van deze moskee niet mogen tolereren”. Hij vroeg minister Homans (N-VA), bevoegd voor Integratie, welke initiatieven ze neemt om deze megamoskee tegen te houden. Homans bleek de rapporten van de Staatsveiligheid en haar eigen harde woorden over Diyanet echter vergeten te zijn. De minister beperkte zich in een wel zeer kort antwoord op de vraag van Chris Janssens tot de droge mededeling dat “de moskee geen erkenning heeft en ook geen erkenning heeft aangevraagd”. Een antwoord dat volledig naast de kwestie is, want een moskee heeft geen erkenning nodig om de deuren te openen. Minister Homans – nochtans bevoegd voor Integratie (!) – vond het verder naar eigen zeggen niet haar bevoegdheid om initiatieven te nemen tegen de moskee.

Niet in Vlaanderen

“Een teleurstellend antwoord. Mocht ik een journalist zijn geweest, die u komt interviewen, had u allicht stoere uitspraken gedaan. Maar wanneer u in het parlement wordt bevraagd, bent u minder veelzeggend”, zei ons parlementslid. Chris Janssens riep de minister op om – indien ze dan toch van oordeel is dat ze niet bevoegd is – dan toch ten minste wél contact op te nemen met haar collega’s van de federale regering om de bouw van deze moskee tegen te houden.

Chris Janssens liet de minister tot slot weten dat het Vlaams Belang in elk geval het verzet tegen de moskee zou organiseren. “Wanneer Erdogan moskeeën wil bouwen, dan moet hij dat maar doen in Turkije, maar niet hier, niet in Vlaanderen”, zei hij.

19 oktober 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx