N-VA blijft ĎTurkse waanziní subsidiŽren
Dinsdag ondervroeg Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens N-VA-minister Homans opnieuw over de subsidiŽring van Turkse Erdogan-moskeeŽn. Uit het antwoord van de minister blijkt dat ze nog steeds niet van plan is die subsidies in te trekken.

Tijdens de vorige legislaturen erkenden de ministers Marino Keulen (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA) samen achtentwintig moskeeŽn die daarmee ook recht kregen op subsidies. Dertien van deze moskeeŽn waren zogenaamde ĎDiyanetmoskeeŽní, Turkse staatsmoskeeŽn die onder gezag staan van Erdogan. Samen kregen die dertien vorig jaar 528.000 euro subsidies. Nadat brieven en andere documenten uitlekten die aantoonden dat deze moskeeŽn zich bezondigden aan spionage voor Erdogan en meehielpen met het opsporen van regimetegenstanders, publiceerde de Staatsveiligheid in april twee notaís over Diyanet.

Turks fundamentalisme

In deze documenten was te lezen dat ďDiyanet een instrument is van het Turkse regime in ons landĒ en ďeen verlengstuk van de Turkse fundamentalistische AK-partij van ErdoganĒ. De Staatsveiligheid bevestigde ook dat Diyanet bijdraagt aan de polarisering van de Turkse gemeenschap in ons land en aan de verspreiding van AKP-propaganda. Ook is voor de Staatsveiligheid bewezen dat Diyanet betrokken is bij het verzamelen van informatie over regimetegenstanders. Genoeg reden voor een stopzetting van de subsidies, zou men denken.

Minister Homans sprak toen nog forse taal in de kranten: ďDie Turkse waanzin subsidieer ik nietĒ. Achteraf bleef Liesbeth Homans echter wel degelijk Ö Turkse waanzin met belastinggeld subsidiŽren. Enkel van de Beringse Fatih-moskee werd de erkenning ingetrokken. De twaalf andere erkende DiyanetmoskeeŽn werden gewoon verder gesubsidieerd. Toen Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens de minister in april ondervroeg over de intrekking van de erkenning van die twaalf, liet Homans weten hen een brief geschreven te hebben met een vraag tot opheldering. De antwoorden van de moskeeŽn op dat schrijven, bleken uiteindelijk tot op de komma identiek te zijn. Logisch, aangezien de Diyanet-moskeeŽn geen apart functionerende instellingen zijn, maar louter filialen van het Erdogan-regime.

Brieven en nog meer brieven

Toch bleek ook dit voor de minister nog geen voldoende grond te zijn voor intrekking van de erkenningen. Toen Chris Janssens de minister twee maanden later opnieuw ondervroeg over de intrekking, liet Homans weten alvorens een beslissing te nemen eerst ook nog eens de gemeentebesturen waar de moskeeŽn gevestigd zijn te willen bevragen. Deze week vroeg Chris Janssens de minister naar aanleiding daarvan opnieuw naar een stand van zaken.

De minister bleek de antwoorden van de gemeentebesturen van Aalst, Destelbergen, Diest, Houthalen-Helchteren, Lommel, Zonhoven, Genk, Sint-Niklaas en Heusden-Zolder inderdaad ontvangen te hebben, maar Ė zeer voorspelbaar een jaar voor de verkiezingen Ė geen van die besturen zou weet hebben van Ďproblemení met DiyanetmoskeeŽn. Ondanks aandringen van Chris Janssens blijkt Liesbeth Homans nog steeds niet bereid de erkenning en subsidiŽring van de Turkse moskeeŽn in te trekken. Nu luidt het bij de minister dat ze eerst het resultaat wil afwachten van een recent besteld onderzoek over een wenselijke hervorming van de erkenningsprocedures. Geplande oplevertermijn: binnen ťťn jaar!

Honderdduizenden euroís

Ondertussen blijft de subsidiekraan richting Turkse staatsmoskeeŽn dus openstaan. Chris Janssens wierp de minister dinsdag in het Vlaams Parlement voor de voeten: ďU trekt de erkenning niet in en daardoor gaan er jaarlijks honderdduizenden euroís aan belastinggeld naar Erdogan-moskeeŽn in Vlaanderen. Ik vind dat onaanvaardbaar.Ē In april zei Homans: ďDie Turkse waanzin subsidieer ik nietĒ. Een half jaar later luidt de pijnlijke waarheid: ďDie Turkse waanzin subsidieert ze nog steeds.Ē

05 oktober 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx