Iraans koppel uit Wilrijk opgepakt met materiaal voor bom
Belgisch gerecht verijdelt aanslag in Frankrijk

Bij de antiterreuractie van afgelopen zaterdag in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe is een Iraans koppel uit Wilrijk opgepakt dat een aanslag in Frankrijk zou hebben voorbereid. De vrouw legde inmiddels gedeeltelijke bekentenissen af en zou verklaard hebben dat hun doelwit een politieke bijeenkomst van een Iraanse oppositiepartij was. In de auto van het koppel werd zowel een ontstekingsmechanisme als het explosief TATP gevonden.

De twee zijn zaterdagnamiddag in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe onderschept. In hun auto vond de ontmijningsdienst DOVO een onstekingsmechanisme en een zelfgemaaakte bom. De vermoedelijke terroristen viseerden een meeting van een Iraanse oppositiepartij in de buurt van Parijs afgelopen zaterdag. Straks geeft het federaal parket meer uitleg.

Springstof

“Het Iraanse koppel stond al langer op de radar van de veiligheidsdiensten”, zegt VTM nieuws-journalist Faroek Özgünes. “Toen dit weekend de plannen concreet werden om een aanslag te plegen op een politieke meeting in Parijs, zijn de veiligheidsdiensten in actie geschoten. Ze hebben het koppel kunnen onderscheppen in Stokkel, bij Sint-Pieters-Woluwe.”

“In de auto van het koppel werd onder meer een ontstekingsmechanisme van een bom en de springstof TATP gevonden”, gaat Faroek Özgünes verder. “De bom was eigenlijk kant en klaar om te gebruiken, en het laat zich dan ook raden welk effect dit zou hebben gehad. Maar de TATP in combinatie met bijvoorbeeld een spijkerbom, had mogelijk voor honderden slachtoffers kunnen zorgen.”

Politiek motief

Hoe dan ook gaat het volgens Faroek Özgünes om een serieuze zaak. “De bijeenkomst waar het koppel wilde toeslaan in Parijs was er een van de Iraanse oppositie. Daar komen duizenden mensen heen. Onder meer Rudy Giuliani, de gewezen burgemeester van New York en advocaat van Donald Trump, is er aanwezig. Als je zo’n meeting uitkiest als doelwit, is er een belangrijk politiek motief. Het koppel wilde een aanslag plegen tegen de Iraanse oppositiebeweging die pleit voor een machtswissel in Iran.”

Bron : VTL door Gunter Van Stappen en Faroek Özgünes

02 juli 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx