Wereldoorlog I door Vlaamse bril
Marnixring Voorkempen gidst duizend leerlingen
in spoor van 'Céline' naar Westhoek

Marnixring Voorkempen nam de voorbije vier jaar duizend leerlingen van lagere scholen uit Brasschaat, Schilde, Schoten en Wijnegem mee naar de Westhoek. Deze herdenking van de Eerste Wereldoorlog, vanuit Vlaams perspectief, kende deze week haar apotheose.

"Naar aanleiding van de algemene herdenking van de Eerste Wereldoorlog gaven we in samenwerking met Averbode het boek Cé1ines grote oorlog van gevierd jeugdschrijver Johan Ballegeer opnieuw uit", vetellen Luc Vanlouwe en Piet Bouciqué van Marnixring Voorkempen, een Vlaamsgezinde serviceclub. "Een duizendtal exemplaren van dit boek werden geschonken aan de klasbibliotheken van de lagere scholen in Schoten, Schilde, Brasschaat en Wijnegem, ons werklngsgebied."

Het boek gaat over een vijftienjarig meisje dat aan het begin van de Eerste Wereldoorlog haar ouders verliest dijdens een bombardement in de Westhoek. De rest van de oorlog brengt zij door tussen de Vlaamse soldaten en ze volgt ook een verpleegstersopleiding in Engeland.

"Het is een aangrijpend relaas van Célines oorlogservaringen en handelt over het onrecht van teder gewapend conflict, maar specifiek over het grote onrecht waaronder Vlaamse soldaten aan het IJzerfront te lijden hadden", aldus Vanlouwe en Bouciqué.

De zesdeklassers werden uitgedaagd om na te denken over het thema van het boek en er zelf creatief mee aan de slag. Algelopen jaren ontvingen de juryleden van de Marnixring inzendingen uit meer dan 25 scholen: boekbesprekingen, tentoonstellingen, audiovisuele presentaties, liederen, toneelstukken, ...

Pareltjes

"De klassen hebben hun best gedaan", getuigt Plet Bouciqué. "Er zaten echte pareltjes tussen. We hebben alle deelnemende leerlingen beloond met een excursie met gids naar de Westhoek en de monumenten en gedenktekens daar.•

75 leerlingen van de openluchtschool Sint-Lutgardis In Schoten Koningshof waren deze week de laatsten om de studiereis mee re maken. "Heel leerrijk", getuigt leerkracht Katrien Calliauw. "Na klasgesprekken waren de leerlingen creatief aan de slag gegaan met de inhoud van het boek. Ze schreven een lied op de melodie van de hit Perfect van Ed Sheeran. De tekst hebben ze vervolgens met z'n allen ingezongen. Zelf naar de 'Vlaamse velden' trekken, maakt dat de kinderen het verhaal nu nog intenser hebben beleefd. Het panoramisch uitzicht op de IJzertoren was voor de kinderen letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Het was een fijne en leerrijke, maar ook confronterende ervaring."

Bron : GVA door Jan Auman

17 juni 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx