Syriëstrijder slaat cipier 4 maanden werkonbekwaam
Een geradicaliseerde moslim die in 2015 aan ons land werd uitgeleverd toen hij onderweg was naar Syrië, heeft in de gevangenis van Hasselt een cipier 4 maanden werkonbekwaam geslagen met een plank en schroef. “Hij moest worden overgebracht naar het ziekenhuis en was meer dan vier maanden werkonbekwaam. Hij heeft nog steeds hoofdpijn en lijdt ook psychisch.”

Enkele jaren geleden bekeerde de man met Zuid-Afrikaanse en Aziatische roots zich tot de islam, waarna hij meer en meer radicaliseerde. Hij bezocht regelmatig jihadistische websites en zou sterke sympathieën gehad hebben voor terreurgroep Islamitische Staat. In maart 2015 werd de man – die in Edegem woonde – onderschept in Turkije toen hij naar Syrië wilde gaan. Hij werd uitgeleverd aan ons land.

Plank met schroef

In de gevangenis in Hasselt zat de geradicaliseerde man opgesloten onder ‘verhoogde veiligheid’. Toch wist hij een cipier flink te verwonden, met 4 maanden werkonbekwaamheid van de cipier tot gevolg. Met een beddenplank, waaruit een lange schroef stak, ging hij tekeer tegen een cipier. “Een cipier wilde beklaagde uit zijn cel halen voor het bezoekuur. Zonder enige aanleiding viel hij de cipier vervolgens aan met een houten lat. Hieruit stak een schroef van wel vier centimeter”, aldus de procureur.

De cipier werd vervolgens meermaals fors geslagen met de lat en liep daarbij ernstige hoofdwonden op. “Hij moest worden overgebracht naar het ziekenhuis en was meer dan vier maanden werkonbekwaam. Hij heeft nog steeds hoofdpijn en lijdt ook psychisch. Hij heeft zijn activiteiten ernstig moeten terugschroeven en leed inkomstenverlies”, aldus advocate van de burgerlijke partij Sofie Jans. De cipier vraagt een schadevergoeding van 17.654 euro.

Volgens de advocaat van de dader gaat het om een spijtig voorval – dat overigens dateert van 24 mei 2015 – van een psychisch gestoorde man. “Het gaat hier om een spijtige en ernstige gebeurtenis. Mijn cliënt zat destijds nog maar één maand in de cel. De wetsdokter heeft bepaald dat hij zich op het moment van de feiten en het onderzoek in een staat van krankzinnigheid bevond”, aldus de advocate van de man.

Op 13 maart wordt het vonnis uitgesproken.

Bron : sceptr.net door Tom Lallemand

14 februari 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx