Roma-schandaal
Tom Meeuws gaf 600.000 euro belastinggeld

echtgenote Wouter Van Besien wordt directeur

Men zou denken dat links in Antwerpen zijn lesje zou geleerd hebben na het VISA-schandaal, waarbij belastinggeld met miskenning van alle regels werd verspild, maar dat blijkt ijdele hoop te zijn. Vandaag kwam aan het licht dat er een stinkend luchtje hangt rond transacties van uit De Lijn richting de VZW Roma in Borgerhout. Geen verrassing, voor wie de achtergrond van dat als cultuurhuis verpakte linkse politieke project kent. Opnieuw steekt de storm op rond Tom Meeuws, het nieuwe boegbeeld van de SP.a in Antwerpen. Die wil samen met Wouter Van Besien (Groen) met de linkse kartellijst ‘Samen’ en de antidemocratische communisten van de PVDA Bart De Wever met een (extreem)linkse coalitie uit het stadhuis verjagen.

In 2015 werd Meeuws als directeur aan de deur gezet bij De Lijn, en dat leidde tot een huilerig artikel in Gazet van Antwerpen.

De Gazet van Antwerpen was toen al veranderd in de linkse ‘Gazet van Janssens’, en het stuk in kwestie werd geschreven door Rudy Collier – de voormalige hoofdredacteur van de linkse krant De Morgen. Die werd correctioneel veroordeeld nadat hij op de voorpagina van De Morgen leugens over de (v)echtscheiding van een Vlaams Belang’er had laten publiceren.

Vandaag blijkt dat de linkse GVA alle redenen had om Meeuws te hulp te komen: een reclamecontract met uitgerekend de GVA had geleid tot het vertrek van Meeus bij De Lijn. Bij De Lijn moet over elke factuur boven de 67.000 euro beslist worden door de raad van bestuur. Maar in 2014 sloot Meeuws een contract af met de Gazet van Antwerpen, voor een reclamecampagne van 100.000 euro, maar door de factuur in drie te splitsen, met 45.000, 42.000 en 13.000 euro, viel elke controle weg.

Nadat men daarop uitkwam, werd Tom Meeuws naar de uitgang begeleid. Bij een overheidsbedrijf als De Lijn staan de vakbonden zeer sterk, en is een ontslag quasi onmogelijk; er werd dus een akkoord gesloten, waarbij Tom Meeuws nog vijf maanden loon kreeg en ‘vrijwillig’ vertrok. Zogezegd vanwege ‘een verschil in visie’.

De Roma

Maar Meeuws had intussen ook nog andere vrienden van rood een plezier gedaan. Toen de metroverbinding onder de Borgerhoutse Turnhoutsebaan eindelijk open ging, moest daar een peperduur feest bij, georganiseerd door het linkse cultuurhuis De Roma. De Roma is, net als zovele andere cultuurtempels, een verkapt politiek podium waar eigenlijk een politieke strijd tegen rechts wordt georganiseerd. De antidemocraten van de communistische extreemlinkse PVDA kunnen er steeds terecht; zo mocht voorzitter Peter Mertens er zonder problem zijn boek ‘Graailand’ voorstellen. Ook andere linkse clubs als ‘Hart tegen Hard’ zijn er kind aan huis.

De Roma kreeg via Meeuws van De Lijn liefst 549.000 euro. Maar al in 2014 werd 150.000 euro betaald, terwijl het contract pas in 2015 afgesloten werd. De boekhouding ontdekte de facturen pas nadat al een groot deel helemaal betaald was. Ook dat feit speelde mee in de beslissing om Meeuws bij De Lijn de deur te wijzen.

Opmerkelijk vandaag is de lauwe reactie op de hele zaak door Wouter Van Besien. Het lijkt er sterk op dat Tom Meeuws een berg belastinggeld heeft weggesluisd, zonder de juiste procedures en afspraken te volgen, met misschien zelfs constructies (het in stukjes hakken van facturen) om de toezichtsprocedures en misschien zelfs de wetgeving inzake openbare aanbestedingen te omzeilen. Dat zijn zware beschuldigingen. Maar Van Besien slaagt er enkel in op te roepen ‘het verleden te laten rusten’ en ‘naar de toekomst te kijken.’

In dit geval zou er wel eens een achterliggende reden kunnen zijn. De website van de VZW De Roma maakt bekend, dat zij vanaf 1 juli 2018 een nieuwe directeur heeft: een mevrouw Daniëlle Dierckx. Duidelijk uit het zeer linkse hout gesneden: ‘Voordien werkte ze bij Recht-Op vzw in Antwerpen (Dam, Kiel en Borgerhout) en deed er vormingswerk en beleidsbeïnvloeding met gezinnen in armoede’, zo zwijmelt de Roma. En het peppraatje gaat verder: ‘Er werd gezocht naar een verantwoordelijke die de continuïteit verzekert met een vernieuwende alertheid. De Roma wil een ontmoetingsplaats voor velen zijn waar creatieve en culturele kwaliteit hand in hand gaan met laagdrempeligheid en waar maatschappelijke verontwaardiging een leidraad is om bij te dragen aan sociale rechtvaardigheid’. Om af te sluiten met de climax van politieke correctheid: ‘Met de keuze voor een vrouw als eindverantwoordelijke doorbreekt De Roma ook een te masculiene eentonigheid in het culturele landschap.’


Eén ding vermelden ze niet: dat mevrouw Daniëlle Dierckx de… echtgenote is van, jawel, Wouter Van Besien. Tenminste, dat was ze in 2016, toen het linkse blad HUMO er een artikel aan wijdde.


We wensen iedereen een lang huwelijk toe, en behoudens tegenbericht gaan we er dus vanuit, dat de twee nog steeds een stel zijn.

De Roma is alleszins niet zomaar een cultuurhuis. Het is een subsidieslurpend roodgroen vehikel, dat een linkse politieke agenda (‘maatschappelijke verontwaardiging’) hoog in het vaandel voert. Het is ook steeds voorgesteld, en betoelaagd, als een wapen tegen ‘verzuring’ en ‘vereenzaming’ in Borgerhout, waarmee eigenlijk bedoeld wordt: tegen rechts, eerst tegen het Vlaams Blok/Belang, nu tegen de N-VA.

Hopelijk gaan Antwerpse gemeenteraadsleden, Borgerhoutse districtsraadsleden en Vlaamse Parlementsleden nu grondig aan de slag om elke euro subsidie richting De Roma, zowel van besturen als van openbare instellingen als De Lijn, grondig uit te vlooien. Want als de VISA-crisis ons één ding geleerd heeft, dan is het wel, dat waar één keer gesjoemeld is, er nog gesjoemeld is. Wordt vervolgd!

Bron : re-act.be door rechtsactueel

16 januari 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx