Zandhovens koppel in zak en as
Plundering en diefstal
“Brussel heeft serieus gefaald”


Twee dagen na de zware rellen in Brussel zit de schrik er nog goed in bij de handelaars. Frieda De Kerf van Galeries du Meuble in de Maurice Lemonnierlaan staart een beetje onwezenlijk naar de kapotte etalages. Meerdere Brusselse politiebronnen beweren ondertussen dat er flink geblunderd is bij de korpsleiding.

Frieda De Kerf en Paul Stulens, voorzitter en gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Zandhoven, hebben al twintig jaar een LAT-relatie. Op weekdagen woont hij in Zandhoven, in het weekend bij Frieda in Halle, bij Brussel. Gisteren stond hij zijn partner nog bij in de dichtgetimmerde en geplunderde zaak in de Maurice Lemonnierlaan, waar de hele dag reporters, politie en beveiligingsdiensten binnen en buiten liepen. Zijn stem klinkt vermoeid, want sinds zaterdag heeft Stulens slechts enkele uren geslapen.

“Crapuleus gehandeld”

In het VRT-journaal haalde Stulens fel uit naar de politie, die door niet in te grijpen volgens hem even crapuleus gehandeld had als de plunderaars. “Ik heb mijn woorden in het heetst van de strijd ongelukkig geformuleerd. Ik bedoelde de chef van de politie die de richtlijn had gegeven om niet in te grijpen, niet de agenten zelf. Op verschillende videofilmpjes is te zien hoe in een halfuur onze zaak werd vernield en de matrassen en kussens naar buiten werden gesleurd.”

“Ik wil die gemeenschap niet over één kam scheren”, zegt Stulens. “Nour Eddine Layachi, de Marokkaanse voorzitter van de handelaarsvereniging, heeft ons enorm geholpen. Hij heeft voor ons koffie gezet en heeft houten panelen gehaald om onze etalage dicht te timmeren. Woensdag is er een vergadering in het stadhuis. Wij hebben Nour Eddine mee uitgenodigd en ook Ali van de nachtwinkel. Hij is zwaar getraumatiseerd. Hij stond in zijn winkel toen alles gebeurde. De auto van zijn vrouw werd voor zijn ogen vernield.”

De burgemeester was zondag een uur bij Paul en Frieda. Schepen Lemesre zei gisteren dat het stadsbestuur de handelaars een subsidie wil geven om zich te beveiligen en onderzoekt of het mogelijk is om de franchise over te nemen van handelaars die een schadedossier indienen bij hun verzekering.

“Er is niet alleen de schade, in onze winkel is ook veel gestolen en wij hebben geen diefstalverzekering. In onze wijk is die niet te betalen”, zegt Stulens. “We moeten de inventaris nog opmaken, maar het bedrag van de ontvreemde matrassen en kussens loopt in de duizenden euro. De burgemeester heeft ons gezegd dat de stad alle schade zal betalen waar de burgers niet voor verzekerd zijn. Ik vind dat de normaalste zaak. Brussel heeft gefaald.”

Al 300 tips

Er is stevig geblunderd. Dat is de conclusie van meerdere Brusselse politiebronnen. Zij wijzen met een beschuldigende vinger naar de korpsleiding. Volgens hen was de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Ivoorkust en Marokko nooit gemeld aan de politiemensen: niet op de briefing, niet op het terrein. “Vergeten, of nooit geweten”, klinkt het. “Gezien het grote aantal inwoners van Marokkaanse origine in Brussel zijn twee pelotons extra bij zo’n match geen overbodige luxe. In de plaats daarvan moesten we het zelfs met een peloton minder doen.”

Ondertussen gaat het onderzoek naar de rellen onverminderd voort. Voorlopig is nog niemand opgepakt. De Brusselse politie had een gerechtelijke taskforce opgericht en de bevolking opgeroepen beeldmateriaal te bezorgen, zodat de daders kunnen worden geïdentificeerd. Tot gisteravond waren er al zo’n 300 tips, waaronder 160 mails met beeldmateriaal. “Er zitten zeker interessante beelden tussen”, zegt commissaris Olivier Slosse van de Brusselse lokale politie. “Al moeten we verdachten allemaal rechtstreeks kunnen linken aan bepaalde gedragingen en dus kunnen bewijzen dat ze zaken beschadigd hebben.”

Bij de rellen raakten 22 agenten gewond. In totaal zijn 16 winkels beschadigd of geplunderd.

Bron : GVA door kristin matthyssen

25 oktober 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx