Afghaanse vluchteling randt ‘persoonlijke buddy’ aan
In Antwerpen is een 18-jarige Afghaanse vluchteling aangehouden door de ordediensten omdat hij trachtte zijn persoonlijke ‘buddy’ aan te randen. OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) heeft verzocht aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om na te gaan of de Afghaan het land uitgezet kan worden. De buddy, een vrouw die zich had ontfermd over de Afghaan, kon zich in veiligheid brengen.

Sinds de start van de asielcrisis in 2015 zijn heel wat maatregelen ingevoerd zoals tijdelijke grenscontroles, meer opvang voor asielzoekers enzoverder. Nog een initiatief is het ‘buddy’-systeem. Het systeem, onder meer ook bekend in Duitsland en ondersteund door de EU, houdt in dat een vluchteling een soort van mentor of ‘buddy’ wordt aangewezen. Die persoon tracht de nieuwkomer dan wegwijs te maken in onze maatschappij: denk aan hulp bij winkelen, solliciteren, sociale contacten… In verschillende Vlaamse gemeentes is het systeem reeds actief, onder meer in Zele, Kortrijk en ook Antwerpen. Maar dat verloopt niet steeds vlekkeloos.

Curant-project

In Antwerpen is het Curant-project lopende waarbij het OCMW – met steun van de EU – net volwassen geworden vluchtelingen integreert en voorbereidt voor een toekomst in Vlaanderen. De jonge vluchtelingen krijgen in dit kader elk een ‘buddy’ toegewezen en wonen samen via ‘co-housing’. “De jonge huisgenoten hebben uiteraard aparte slaapkamers, maar ze delen wel een living en een keuken”, licht OCMW-voorzitter Duchateau de Gazet Van Antwerpen toe.

Echter, niet iedereen die onder de vleugels van dit project werd opgenomen is even erkentelijk en dankbaar, zo blijkt. Eén 18-jarige Afghaan trachtte zijn vrouwelijke buddy twee nachten geleden te misbruiken. De vrouw kon zichzelf gelukkig in veiligheid brengen en verwittigde de ordediensten waarop de jonge vluchteling werd opgepakt.

Duchateau is niet te spreken over het incident: “Dit is onaanvaardbaar. Wij hebben deze man kansen gegeven. We doen als overheid grote inspanningen om jonge vluchtelingen te helpen, dan is het verschrikkelijk dat daar misbruik van wordt gemaakt.”, aldus Duchateau. Duchateau heeft Francken gecontacteerd om sancties te treffen tegen de Afghaan. Het Commissariaat van de Vluchtelingen zal nu gaan onderzoeken of de aanrander uitgewezen kan worden.

Seksuele opvoeding

Het vluchtelingen-incident waarbij de seksuele normen zijn overtreden staat niet geïsoleerd. Uit onderzoek bleek dat vrouwen in vluchtelingenkampen regelmatig geconfronteerd worden met seksueel geweld. Tijdens de oudejaarsnacht in Keulen van 2015 op 2016 werden honderden vrouwen aangerand door daders met een een “Noord-Afrikaans of Arabisch” uiterlijk.

In Duitsland werd in nasleep van de Nieuwjaarsincidenten getracht om vluchtelingen seksueel op te voeden aan de hand van een website, genaamd ‘Zanzu: mijn lichaam in woord en beeld’. Echter kon dit al snel op kritiek rekenen. Sommigen vonden de site denigrerend en patroniserend tegenover vluchtelingen, alsof vluchtelingen minder geschoold zijn in seks als Duitsers. Anderen vonden dan weer het expliciet grafisch en vrijelijk omgaan met seks problematisch.

Bron : sceptr.net door Jonas Naeyaert

05 juli 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx