Cordon zal ooit sneuvelen
Het gaat Vlaams Belang opnieuw ietwat voor de wind. Cijfers in de peilingen die opnieuw boven de 10 percent gaan (na de uitslag van 5,6% in 2014), duizenden nieuwe volgers op sociale media en flinke aandacht in de traditionele media. Dit alles onder meer naar aanleiding van het nieuwe boek van partijvoorzitter Tom Van Grieken. Het ‘cordon médiatique’ waar het Belang onder leed, lijkt nagenoeg verdwenen. Rest alleen nog het ‘cordon sanitaire’: de politieke boycot van het Vlaams Belang door de andere partijen. Maar in een interview met De Zondag hint Van Grieken zelf naar het op de schop gaan van dit laatste cordon. ‘Vlaams Belang: The Final Frontier’?

Het nieuwe boek van Van Grieken is in vele opzichten een unicum. Niet alleen ligt voor het eerst een boek van een Vlaams Belang’er in de gewone winkels zoals Standaard Boekhandel, maar schreef ook een van de bekendste Belgische politicologen het voorwoord: geopolitiek expert Jonathan Holslag (VUB). Toch wil Van Grieken het bescheiden spelen, daarbij de gewonnen aandacht normaliserend. “Eén zwaluw maakt de lente niet. Mijn boek heeft wel iets losgemaakt dat nooit gezien is voor mijn partij. Er komt trouwens een tweede druk aan. Maar kijk: ik ga van het normale niet het abnormale maken. Ik vind het maar normaal dat er aandacht is voor mijn boek en dat een politicoloog een voorwoord wil schrijven.”

De kiezers hebben meer verstand dan hun verkozenen "Meerderheid kiezers N-VA en Vld is tegen cordon sanitaire" (HLN).

De partij bereidt zich voor op een rol die ver ligt van hoe oud-voorzitter Karel Dillen over de zaken dacht. Dillen schreef het boek ‘Wij, Marginalen’. Het toenmalige Vlaams Blok nam de ‘outsider’-rol met trots op. Maar als het aan Van Grieken ligt schuift Vlaams Belang meer op naar het centrum van de macht. “Ik geloof dat het ooit zal sneuvelen”, zegt Van Grieken over het cordon sanitatire. “Maar of dat volgend jaar zal zijn, durf ik niet zeggen.”

Lokale verkiezingen van 2018

“Ja, we hebben hengeltjes uitgegooid, en ja, er kunnen mogelijkheden zijn. Maar ik heb geen glazen bol”, verduidelijkt Van Grieken voorzichtig. Hij verwijst daarbij naar de aanstaande lokale verkiezingen van 2018. Het Vlaams Belang doet dat niet om voorakkoorden te sluiten, maar om erna gesprekken te voeren. “Eerst moet de kiezer zich uitspreken. Hoe sterker ons mandaat, hoe groter de kans dat het cordon sneuvelt.”

Van Grieken maakt ook duidelijk dat doorbreken in de lokale verkiezingen en participeren in schepencolleges in Vlaanderen voldoende aandacht zal krijgen. Van Grieken stuurt de ‘hengeltjes’: “Ja, natuurlijk. Dat zou een unieke gebeurtenis zijn voor onze partij”, zegt de jonge partijvoorzitter. Echter zei Hendrik Bogaert, lid van de rechterflank van de CD&V, evenwel begin deze week nog op VTM dat het water nog (te) diep is om in zee te kunnen gaan met het Belang.

Als een vis in het water

“Al zou het anderzijds niet meer dan normaal zijn dat het cordon sneuvelt”, vervolgt Van Grieken. De partij mag dan wel radicale voorstellen hebben, toch lijkt Van Grieken af te willen van beschouwd te worden als vreemde eend in de bijt.

In maart besliste de Nederlandse PvdA om hun ‘cordon’ tegen Geert Wilders stop te zetten. Wilders is de voorzitter van de rechtse en islamkritische Partij Voor de Vrijheid. De Nederlandse collega’s van sp.a willen de voorstellen van de rechtse PVV van Wilders voortaan op basis van inhoud evalueren en niet zomaar op voorhand weigeren. In het najaar van 2016 nog riepen politicologen Dave Sinardat (VUB) en Carl Devos (UGent) op tot het afschaffen van het cordon sanitaire.

Bron : sceptr.net door Jonas Naeyaert

11 juni 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx