Waalse werkloze fraudeert het meest
Vorig jaar eiste de RVA 87 miljoen euro terug aan werkloosheidsuitkeringen omdat er bijvoorbeeld bedrog of kwade trouw in het spel was. Ondanks hun numerieke minderheid komen 60 procent van de dossiers uit WalloniŽ of Brussel. De cijfers kwamen aan het licht na sterk dossierwerk van Kamerlid Barbara Pas.

Terwijl de regering naarstig op zoek is naar geld om het begrotingsgat te vullen, blijft de sociale fraude in dit land nog welig tieren. In 2016 werd bij niet minder dan 39.330 mensen vastgesteld dat zij onterecht beroep deden op een werkloosheidsuitkering. Gezien de vaak beperkte controlemogelijkheden spreekt het voor zich dat de cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn.

Het meest in het oog springend zijn de verschillen tussen de gewesten. Zo komen 22.991 dossiers van terugvordering uit WalloniŽ en Brussel of net geen 60 procent. In totaal eiste de RVA 87,5 miljoen terug. Parallel met voorgaande had 53 miljoen betrekking op WalloniŽ en Brussel of 61 procent.

Omgekeerde logica

Tussen wat er geŽist werd en wat er daadwerkelijk geÔnd werd, gaapt echter een diepe kloof.

Van de 87,5 miljoen die geŽist werd, werd 72 miljoen ook effectief geÔnd. Zoals zo vaak gelde hier de echter omgekeerde logica. Zo kwam de helft uit Vlaanderen, terwijl er meer geld onterecht werd uitgekeerd in WalloniŽ. De communautaire verschillen berusten volgens minister Peeters echter op Ďtoevalí.

Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas, die de cijfers uitspitte, ziet in de gewestelijke verschillen een extra argument om de werkloosheidsuitkeringen te regionaliseren. ďPas wanneer WalloniŽ zelf zal moeten instaan voor de niet-teruggevorderde uitkeringen, zullen ze het probleem aanpakken. Nu schuiven ze de factuur gewoon door naar ons.Ē

24 augustus 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx