Oostenrijk pakt “politieke islam” aan
7 moskeeën gesloten

De rechtse regering van Oostenrijk onder leiding van kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) treedt streng op tegen wat het ziet als de “politieke islam” en de buitenlandse financiering van religieuze groepen. De regering van Kurz, die samenwerkt met het rechtsnationalistische FPÖ van vice-kanselier Heinz-Christian Strache, kondigde vandaag aan dat het zeven moskeeën sluit in dit kader, zo weet persagentschap AP.

Volgens Kurz gaat het om een radicale Turks-nationalistische moskee in Wenen en zes moskeeën van een extreme organisatie genaamd ‘De Arabische Religieuze Gemeenschap’. Ook de groep zelf wordt ontbonden. De regering baseert zich juridisch op een wet uit 2015 die verbiedt dat religieuze groeperingen buitenlandse financiering verkrijgen.

Strache: “Eerste en significante stap in goede richting”

En dat is niet alles. Binnenlandminister Herbert Kickl (FPÖ) liet weten dat de verblijfsvergunningen van ongeveer 40 imams worden herbekeken. Zeker twee van hen zijn reeds hun verblijfsvergunning kwijt, vijf andere verblijfsvergunningen werden geweigerd aan eerste maal-bezoekers. De veertig imams in kwestie zijn tewerkgesteld door ATIB (Avrupa Türk-Islam Birligi), een Turkse organisatie die moskeeën in Duitsland en Oostenrijk beheert en verbonden is aan het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken (Diyanet).

“Parallelle gemeenschappen, politieke islam, en tendensen naar radicalisering hebben geen plaats in ons land”, zo benadrukte Kurz. Vice-kanselier Strache treedt Kurz bij: “Een eerste significante en noodzakelijke stap in de goeie richting. Als deze maatregelen niet voldoende blijken, zullen we hier en daar de juridische situatie evalueren”.

Grijze Wolven ook populair in Oostenrijk

De maatregel komt er na hevige ophef in Oostenrijk, over de partijgrenzen heen. Het linkse weekblad Falter bracht vorige maand beelden uit die werden genomen in de bovengenoemde Turkse moskee, een van de grootste in Wenen, waar kinderen getooid in legeruniform met de Turkse vlag zwaaiden en de ‘wolvengroet‘ brachten. Dat is de groet van de Turkse ultranationalistische groepering van de ‘Grijze Wolven’. De foto’s deden denken aan de radicale pro-Turkse optocht in Heusden-Zolder van vorige maand.

In Oostenrijk werd eind vorig jaar een rechtse regering gevormd met de rechtsnationalistische FPÖ en de conservatieve ÖVP. Beide partijen zijn voorstander van het terugdringen van migratie en willen snoeien in de uitkeringen voor migranten. Daarnaast pleiten ze voor meer directe democratie en minder bureaucratie. De socialisten zitten er voor het eerst in 10 jaar niet in de regering.

Bron : sceptr.net door Jonas Naeyaert

10 juni 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx