EU weigert Hongaarse stad
voor wedstrijd wegens te wit en gelukkig
“Er zijn te veel blanke gelukkige mensen, te veel kruistekens en niet genoeg migranten in het promofilmpje”. De Europese Unie heeft de Hongaarse stad Székesfehérvár uitgesloten uit een Europese wedstrijd omdat hun video-inzending ‘te blank’ zou zijn. “Dit is een propagandafilmpje voor een blank en christelijk Europa. Iedereen is er blank en gelukkig.” Omwille van deze redenen zou de EU-jury de kandidatuur van Székesfehérvár geweigerd hebben, zo stelt de burgemeester van het stadje.

Voor de wedstrijd van de Europese hoofdsteden van cultuur, kunnen alle steden in Europa een promotiefilmpje inzenden naar de Europese Unie, waarna een ‘expertencomité’ in een aantal rondes een Europese stad verkiest. Dat deed ook de Hongaarse stad Székesfehérvár. Deze week werd beslist welke steden naar de finale zouden gaan.

“Wit en gelukkig”

Het Europese ‘expertencomité’ zou geoordeeld hebben dat de inzending van Székesfehérvár – waar nochtans ook mensen met een andere huidskleur in te zien zijn – niet divers genoeg was, en weigerde de inzending. “Er zijn te veel blanke gelukkige mensen, te veel kruistekens en niet genoeg migranten in het promofilmpje”, zo kreeg de burgemeester naar eigen zeggen te horen. “Dit is een propagandafilmpje voor een blank en christelijk Europa. Iedereen is er blank en gelukkig“, zou het ‘expertencomité’ gesteld hebben.

De burgemeester van de stad, András Cser-Palkovics, reageerde ontgoocheld maar probeerde positief te blijven. “We hebben het geluk om te leven in een prachtige stad in het midden van Europa, waar we nog steeds onze toekomst kunnen bepalen. En dat is wat we doen.” Volgens de burgemeester is de beslissing louter en alleen genomen op basis van politieke ideologie.

Daarnaast stelde hij dat in het filmpje men enkel hun tradities en geschiedenis toont, en dat ze dat ook zullen blijven doen. “We respecteren onze geschiedenis en onze christelijke tradities, terwijl we een veilige en moderne stad bouwen. Ik geloof dat een moderne stad zijn geschiedenis en tradities niet zomaar weggooit. Laat dit het Europese antwoord zijn op wat ons is overkomen, wat onze huidige ergernis niet overtreft.”

Bron : sceptr.net door Tom Lallemand

19 februari 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx