Hongarije en Polen buigen niet
voor de EU-druk in de vluchtelingenkwestie

Ondanks alle dwang, chantage en ultimatums zullen Hongarije en Polen geen illegale immigranten accepteren, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó donderdag in Warschau na gesprekken met de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Brudzinski. “Omdat de druk, de chantage en de ultimatums toenemen, wordt de Hongaars-Poolse samenwerking in migratiekwesties steeds sterker en stabieler”, zei Szijjártó tegenover het persbureau MTI.

Mitteleuropa

Geen van de beide landen heeft tot nu toe ook maar één enkele illegale migrant geaccepteerd; dat zullen ze ook in de toekomst niet doen. Polen en Hongarije zullen ook weigeren om vóór een EU-voorstel te stemmen, dat “concrete of abstracte voorstellen of zelfs aanwijzingen voor het hervestigingsquotum” bevat. De beide ministers vertegenwoordigen soortgelijke opvattingen over het ontwerp van het migratiepakket van de Verenigde Naties, zei Szijjártó. Het document portretteert migratie als “in principe goed en in principe onstuitbaar proces” en dringt er bij de doellanden op aan gebruik te maken van haar voordelen, zei Szijjártó.

“Onze opvatting is precies de tegenovergestelde: wij beschouwen migranten als een slecht veiligheidsrisico, ze kunnen en moeten gestopt worden.” Als commentaar op het Dublin-IV-voorstel van de EU om een gekwalificeerde meerderheid in plaats van unanimiteit in de Europese Raad te gebruiken, zei Szijjártó dat Polen en Hongarije geweigerd zouden hebben om aan de EU “dezelfde truc” als in 2015 toe te staan.

De Europese Raad besloot unaniem “het hervestigingsquotum te verklaren tot uitsluitend vrijwillig”, alleen maar om deze beslissing later te veranderen “op een lager ministerieel niveau”, zei hij. Szijjártó sprak ook met Anrzej Adamczyj, de Poolse minister van Verkeer en Infrastructuur. “De energiezekerheid in Midden- en Oost-Europa staat voor een historische verandering”, zei Szijjártó.

Investeringen in de nabije toekomst dienen een Noord-Zuid-gascorridor van de Zwarte Zee tot aan de Baltische landen te scheppen, zei hij. Vanaf 2022 verwacht Hongarije om, naast Russisch gas, een alternatieve aardgasbron te hebben, zei hij.

Bron : unser-mitteleuropa.com vertaald door E.J. Bron

09 februari 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx