Oostenrijk krijgt een rechtse regering
De rechts-nationalistische FP÷ en conservatieve ÷VP gaan een regering vormen in Oostenrijk. Beide partijen zijn voorstander van het terugdringen van migratie en willen snoeien in de uitkeringen voor migranten. Daarnaast pleiten ze voor meer directe democratie en minder bureaucratie. De socialisten zitten voor het eerst in 10 jaar niet in de regering.

In oktober vonden in Oostenrijk verkiezingen plaats. De conservatieve ÷VP met Sebastian Kurz en de rechts-nationalistische FP÷ waren de grote winnaars. De ÷VP haalde 31,7% van de stemmen, een stijging van maar liefst 8% in vergelijking met de parlementsverkiezingen van 2013. Ook de FP÷ boekte een forse winst. Het haalde 26%, een stijging van 5,5% ten opzichte van 2013. De sociaaldemocratische SP÷ bleef met 27% ongeveer status quo.

ďVeel inhoudelijke overlappingenĒ

Een rechtse immigratiekritische regering leek in de sterren geschreven te staan. De ÷VP en FP÷ hebben immers sterk gelijklopende ideologieŽn en lijken natuurlijke bondgenoten te zijn geworden. Ze pleiten beide voor een streng migratiebeleid, zoals de VisegrŠdlanden (Hongarije, TsjechiŽ, Slovakije, Polen), en gaan lijnrecht in tegen het beleid van Merkel en co. Al snel begonnen ze dan ook aan de coalitiegesprekken.

Na 7 weken van onderhandelen bereikten beide partijen nu ook een akkoord om samen een regering te vormen. ďEr zijn veel inhoudelijke overlappingen en bovenal de gemeenschappelijke wil tot veranderingĒ, klinkt het bij de 31-jarige Sebastian Kurz die de jongste regeringsleider van Europa wordt. Heinz-Christian Strache, leider van de FP÷, zal de nieuwe vicepremier worden. Voor het eerst in 10 jaar zitten de socialisten niet in de regering.

Migratie & directe democratie

De partijen willen snoeien in de uitkeringen voor migranten. Ook overwegen zij om een systeem in te voeren, waarbij burgers van andere EU-landen pas na vijf jaar verblijf in Oostenrijk recht hebben op een uitkering. Drie van de negen Oostenrijkse provincies hebben al gesnoeid in de uitgaven voor nieuwkomers, daarbij werd beargumenteerd dat het systeem overbelast werd door de toevloed aan migranten. Naast een strengere aanpak van het migratiebeleid, staan er nog enkele belangrijke punten op het programma. Zo zouden beide partijen het erover eens zijn dat er meer rechtstreekse en directe democratie moet komen, in de vorm van referenda of volksraadplegingen. Daarnaast willen ze ook de bureaucratie terugdringen en de belastingen hervormen om ze minder complex te maken.

Bron : sceptr.net door Tom Lallemand

16 december 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx