EU wil 50.000 migranten laten overkomen
De Europese Commissie wil 50.000 migranten legaal naar Europa laten komen. Het plan is bedoeld om mensen op een veilige manier Europa te laten komen. Daardoor hoopt men dat minder mensen de gevaarlijke Middellandse Zeeroute nemen.

Het plan, dat vandaag gepresenteerd werd, is niet nieuw. Eind augustus liet men ook al verstaan te werken aan het plan. Toen ging het echter nog om 37.700 migranten, vandaag zijn er dat 50.000.

10.000 euro per migrant

Hiermee hoopt men het aantal illegale migranten en verdrinkingsdoden op de Middellandse Zee te verminderen. ďDat plan zal zeker bijdragen tot het verminderen van de illegale doortocht van LibiŽ en levens reddenĒ, aldus Dimitris Avramopoulos, EU-commissaris voor Migratie.

De migranten die in aanmerking komen voor de hervestiging in Europa, zullen reeds alle selectieprocedures met succes moeten doorstaan hebben. Voornamelijk migranten uit Egypte, LibiŽ, Niger, EthiopiŽ en Soedan zullen geselecteerd worden voor de hervestiging.

De vorige pogingen van de Europese Unie om migranten te verdelen liepen op een sisser af. Van de om en bij 100.000 migranten die de Europese Unie zich voorgenomen heeft om over de EU te verdelen is slechts een klein aantal gehaald. Vooral in Oost-Europa is er veel verzet tegen de verplichte herverdeling.

Europese lidstaten worden dit keer echter niet verplicht om deel te nemen aan het Europese plan. Om landen aan te zetten zich toch vrijwillig kandidaat te stellen, belooft de Europese Commissie een financiŽle tegenprestatie van 10.000 euro per opgenomen migrant.

Illegalen sneller terugsturen

Tegelijkertijd wil men dat migranten die illegaal in Europa verblijven sneller worden teruggestuurd. Mensen daadwerkelijk terug te laten keren nadat zij uitgeprocedeerd zijn lukt in de praktijk moeilijk. Ook voor dat laatste probleem denkt de Europese Commissie nu een oplossing gevonden te hebben.

Men wil nu ook landen die meewerken aan terugkeer gaan belonen. Men wil mensen uit deze landen een grotere kans op een EU-visa gunnen dan mensen uit landen die niet meewerken. Landen die niet meewerken wil men dan weer straffen, door bijvoorbeeld geen visa meer te geven aan politici en zakenmensen.

De Commissie wil ook dat meer migranten een Europese arbeidskaart krijgen. De Commissie hoopt op die manier tekorten op de Europese arbeidsmarkt op te lossen. Wel zal de Commissie volgens Avramopoulos nog altijd streven naar quota als een lidstaat te maken krijgt met een massale toestroom van migranten, zoals in Griekenland enkele jaren terug.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) toonde zich in augustus alvast voorstander van de plannen. ďIk ben altijd een grote voorstander geweest van het principe van hervestiging. BelgiŽ is bereid om daarin zijn deel te doen. Er is wel ťťn cruciale voorwaarde aan verbonden. Veilige en legale migratie via hervestiging kan alleen als elke kans op asiel na illegale migratie volledig stoptĒ, aldus Francken.

Bron : sceptr.net door Pieter Van Berkel

27 september 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx