Directeur kreeg 1.000 euro per dag
Opnieuw gegraai in Brussel !

In Brussel is er wederom een vzw in opspraak gekomen. Nadat eerder Samusocial de landelijke pers haalde, komt nu de vzw GIAL in opspraak. Zo blijkt volgens Le Vif/L’express uit een audit dat een oud-directeur van de vzw over een periode van zo’n 18 jaar 1.000 euro per dag opstreek als schijnzelfstandige.

De combinatie Brussel, vzw’s en de PS heeft al een aantal keer groot publiek ongenoegen veroorzaakt. Zo raakte in de zomer de hele Brusselse PS in opspraak toen bleek dat Samusocial in 2016 alleen al 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraďta.

Doch, ook omtrent de werking van andere vzw’s vallen er vragen te stellen. Zo is het bijvoorbeeld volgens Brussels Parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA) onduidelijk wat er met de winst van de vzw Brussels Booking Desk gebeurde.

Schijnzelfstandige

Ook ten aanzien van de vzw GIAL zijn er aantal ‘onduidelijkheden’. Zo kreeg de directeur van de vzw, Michel Leroy, tussen 2000 en 2017 zo’n 1.000 euro per dag. Dit kreeg hij echter niet als directeur van de vzw GIAL maar als ‘consultant’. Volgens Brussels gemeenteraadslid voor Groen, Bart Dhondt, komt het “erop neer dat 18 jaar lang een directeur van een vzw van de Stad Brussel zich als consultant heeft laten betalen”. “Dus niet gewoon een arbeidscontract voor een directeur met de barema’s van de stad, maar de man heeft zich laten betalen als een soort schijnzelfstandige“, zegt hij aan VRT NWS.

De Franstalige socialisten gaan in dit geval niet vrijuit volgens Dhondt. “Hier gaat het over een praktijk die schepen na schepen, PS-mandataris na PS-mandataris, in stand is gehouden. Dit college kan niet gewoon zeggen dat dit dankzij die audit aan het licht is gekomen”, zegt het raadslid tegenover VRT NWS.

Debaets: “Brussel kampioen in politiek aangestuurde vzw’s”

Brussels staatssecretaris en gemeenteraadslid voor CD&V, Bianca Debaets, stipt aan dat het niet de eerste keer is dat de vzw tekenen van malgoverno vertoont. “Een paar jaar geleden al was er een put van 2 miljoen euro door wanbeheer. En in 2016 is de directeur amper 6 maanden na zijn aanstelling moeten vertrekken omdat er ook aanwijzingen van geknoei waren”, laat ze aan VRT NWS weten.

Ook laat Debaets uitschijnen dat het niet onlogisch is dat dit in de Stad Brussel voorvalt. Zo is de stad volgens haar “kampioen […] in politiek aangestuurde vzw’s, waarbij democratische controle door de gemeenteraad heel moeilijk is, of zelfs nagenoeg afwezig”.

Bron : sceptr.net door Hugo Decker

17 februari 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx