Voorakkoord ligt vast in 7 op 10 gemeenten
In zeven op de tien Vlaamse gemeenten ligt een voorakkoord klaar voor de verkiezingen in oktober. Dat zegt politicoloog Johan Ackaert (UHasselt), die al decennialang onderzoek verricht naar het fenomeen.

Ackaert baseert zich voor zijn inschatting op langdurig onderzoek. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 vraagt hij achteraf aan politici of ze een voorakkoord hadden afgesloten. “Daar antwoordt telkens zo’n 70 procent ja op. Dat cijfer blijft stabiel. Ik zie geen reden voor een plotse terugval dit jaar”, zegt hij aan de krant ‘De Morgen’.

Volgens de professor ligt het werkelijke percentage wellicht nog hoger. “Toegeven dat je een voorakkoord had in een enquête is sociaal onwenselijk. Politici beseffen dat voorakkoorden ruiken naar kiezersbedrog en postjespakken.”

Verschillende hooggeplaatste politieke bronnen bevestigen de inschatting van Ackaert. De meesten willen dit liever niet on the record zeggen, maar voormalige sp.a-voorzitter Bruno Tobback en oud-premier Yves Leterme (CD&V) wel. “Iedereen weet al 100 jaar dat er voorakkoorden worden afgesloten”, reageert Tobback. “Voor élke verkiezing. Een voorakkoord in 70 procent van de gemeenten lijkt me niet onrealistisch.” Leterme zegt dat het “een courante praktijk” is.

Volgens Ackaert zouden politieke partijen beter voor de verkiezingen duidelijkheid verschaffen met wie ze het liefst in zee willen. “Dat zou getuigen van een gezonde dosis maturiteit.” Leterme zegt dat dat onmogelijk is, omdat ons kiesstelsel dat niet toelaat. “Er is te veel versnippering, waardoor telkens een groot aantal combinaties mogelijk zijn.”

Voorakkoorden zijn er in alle vormen en maten. Soms gaat het om niet meer dan een afspraak tussen partijen om elkaar als eerste op te bellen op de verkiezingsavond. Soms gaat het zelfs zover dat partijen al een voordrachtsakte voor een nieuwe burgemeester ondertekenen.

Bron : HLN via Belga

Verkiezingen zijn maar om te lachen. De politieke elite beslist het wel achter onze rug.

Stop met de bevolking te beliegen en laat ONS eerst ZELF kiezen!

Tom Van Grieken

25 augustus 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx