Verdienen teruggekeerde SyriŽstrijders de doodstraf ?
Filip Dewinter (Vlaams Belang) vindt dat teruggekeerde SyriŽstrijders de doodstraf verdienen. Uit het antwoord op de parlementaire vraag van Dewinter blijkt dat momenteel 118 teruggekeerde SyriŽstrijders in ons land verblijven. Een minderheid zit in de gevangenis. ďDe terugkerende SyriŽstrijders (in de praktijk IS-terroristen) zijn een tikkende tijdbomĒ, aldus Dewinter.

De voorbije jaren was er veel te doen over de zogenaamde SyriŽstrijders die vanuit Europa naar oorlogsgebied in SyriŽ en Irak trokken om er te vechten aan de zijde van terreurgroep Islamitische Staat. Ook vanuit ons land vertrok een groot aantal SyriŽstrijders. Intussen keerden tientallen onder hen al terug naar ons land. Zijn ze een gevaar voor onze veiligheid?

ďTikkende tijdbomĒ

Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter vroeg minister van Justitie Koen Geens (CD&V) naar een stand van zaken omtrent deze teruggekeerde SyriŽstrijders. Daaruit blijkt dat er momenteel 118 personen in ons land verblijven die gedurende een bepaalde tijd actief zijn geweest als SyriŽstrijder. Gemiddeld verbleven ze 4,5 maanden (voor vrouwen) tot 6 maanden (voor mannen) in het oorlogsgebied, alvorens ze terugkeerden naar BelgiŽ.

Opvallend: een minderheid van de naar BelgiŽ teruggekeerde SyriŽstrijders verblijft momenteel in een Belgische gevangenis. Zoín 65% is op vrije voeten. Er wordt bij dat cijfer wel geen rekening gehouden met teruggekeerde SyriŽstrijders die nog in afwachting zijn van hun proces of in een buitenlandse gevangenis verblijven. Sinds februari 2015 werden 328 veroordelingen voor terrorisme uitgesproken. Bij 6 van hen werd de Belgische nationaliteit afgenomen.

Filip Dewinter pleit voor een forsere aanpak van terugkerende SyriŽstrijders. ďDe terugkerende SyriŽstrijders (in de praktijk IS-terroristen) zijn een tikkende tijdbom. Ze ondermijnen onze samenleving en betekenen een bedreiging voor onze veiligheid. Zoín mensen horen hier niet thuis. Ze moeten berecht en bestraft worden in SyriŽ of Irak, ook al betekent dat de effectieve doodstraf. Ik bepleit de Ďburgerlijke doodí voor SyriŽstrijders. Alleen de effectieve doodstraf is goed genoeg!Ē

Bron : sceptr.net door Tom Lallemand

17 juli 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx