Aanslag op De Telegraaf
Busje rijdt in op redactiegebouw

Een bestelwagen reed gisterennacht rond 4 uur met hoge snelheid door de glazen voormuren van het hoofdkantoor van De Telegraaf in Amsterdam. De Telegraaf is een belangrijke Nederlandse krant. De krant zelf vermoedt een aanslag en ook de autoriteiten denken in dezelfde richting. Dit gezien de verdachte omstandigheden van het voorval. Er zijn geen gewonden of doden gevallen. Het extra beveiligde glas heeft kunnen voorkomen dat het busje verder binnen kon.

De redactie van de Telegraaf schrijft met zekerheid over een aanslag: “Er staan grote zware betonnen bloembakken voor de gevel. Alleen als je echt wilt kom je bij die [façade]”. Het zou gaan over twee daders. Over hun motieven is nog niets bekend, maar men verwijst naar een gelijkaardige aanslag vorige week door een gangster op de redactie van Panorama met een antitankwapen. Panorama is een ander Nederlands medium dat regelmatig verslaggeving maakt over georganiseerde misdaad en de ‘Mocromaffia’ in Nederland.

Vluchtwagen stond klaar

De verdachte omstandigheden van het incident zijn de volgende. Nadat het busje met flinke snelheid door de glazen façade van het gebouw reed, vluchtte de chauffeur snel weg en stapte hij een donkere Audi binnen waarin een andere chauffeur zat te wachten. Deze vertrok zodra zijn passagier binnenstapte. Nadat het duo de scène had verlaten, schoot het busje – een witte Volkswagen Caddy – in brand. Een woordvoerder van de politie liet aan De Telegraaf weten dat de vlammen tot wel 14 meter hoog reikten.

De brandweer had de brand snel onder controle, maar heel veel ruiten van het gebouw moesten eraan geloven. De hoofdredactie van de krant heeft het over een ‘schokkende gebeurtenis’. “Alles wijst op een aanslag”, zo laat de hoofdredacteur, Paul Jansen, weten. Maar “wij laten ons niet intimideren”.

Motieven voor aanslag Telegraaf te vinden in misdaadwereld ?

Over de verdere aard van de vermoedelijke aanslag is nog weinig of niets bekend. De politie voert een intensief sporenonderzoek uit en zoekt naar getuigen en bijkomend beeldmateriaal (zoals bijvoorbeeld van dashcams). Waarom de vermoedelijke aanslag gepleegd is, is dan ook voer voor speculatie.

Vorige week vond tevens een aanslag plaats op een Nederlands redactielokaal: dat van Panorama. Panorama specialiseert zich in misdaadjournalistiek. Een man schoot met een antitankwapen op het hoofdgebouw. Een verdachte, Richard Z. (41), is hiervoor aangehouden. Hij is in de Nederlandse onderwereld en bij de politie bekend als ‘president’ van een nieuwe motorclub ‘Caloh Wagoh MC Main Triad’.

De Nederlandse journalistenvereniging NVJ had het naar aanleiding van de aanslag op Panorama vorige week over “een volgende stap in de aanvallen op de media”, zo luidde het bij NVJ. “Het OM moet door[zetten]. Journalisten in het misdaadmetier moeten ook hun werk kunnen doen. En als die wereld dat beantwoordt met antitankwapens, dan moet daar een scherp antwoord op komen.”

Bron : sceptr.net door Jonas Naeyaert

26 juni 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx