Minderjarige criminelen slaan tiener halfdood
maar mogen naar huis door plaatsgebrek in jeugdinstelling Everberg

Voor de derde keer in amper een week tijd is een Antwerpse minderjarige delinquent vrijgelaten. Ook twee minderjarige verdachten van zwaar geweld in Blankenberge mogen voorlopig naar huis. Reden: geen plaats meer in de gesloten jeugdinstelling van Everberg.

In Antwerpen gaat het om een 17-jarige jongen die gisteren door het parket voor de jeugdrechter was geleid op verdenking van feiten van poging tot afpersing, handel en bezit van verdovende middelen ten aanzien van minderjarigen en oplichting. De jeugdrechter vertrouwde de jonge delinquent toe aan Everberg.

Wegens plaatsgebrek moest de tiener echter vandaag opnieuw voor de jeugdrechter verschijnen, die zijn beslissing van gisteren bevestigde. Maar ook vandaag is er nog geen plaats in Everberg. Omdat de toewijzing aan Everberg onuitvoerbaar was, kwam het tot de vrijlating van de verdachte. De jongen is niet aan zijn proefstuk toe is. Hij heeft geen zin om zijn leven te beteren, trekt zich niets aan van een huisarrest en gedraagt zich agressief tegenover zijn familie thuis.

Schoppen en stampen

Daarnaast mogen ook twee minderjarige verdachten van zwaar geweld in Blankenberge voorlopig naar huis wegens plaatsgebrek in Everberg. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Ze worden verdacht van diefstal met geweld en afpersing. Door de schoppen en stampen verkeerde hun minderjarige slachtoffer uit Zelzate zelfs even in levensgevaar. Uiteindelijk werd enkel de gsm van het slachtoffer gestolen.

Het waren in totaal drie jongens die vorig weekend overgingen tot geweld op een scoutsfuif in Blankenberge. Vooral D.K. (16) en B.V. (16) uit Oostende hadden een groot aandeel in het ernstige zinloos geweld. Net als A.D. (14), ook uit Oostende, zijn ze bovendien geen onbekenden voor het gerecht. De drie minderjarige verdachten verschenen voor de jeugdrechter, die besloot A.D. en B.V. naar de gesloten jeugdinstelling van Everberg te sturen. Maar daar is voorlopig geen plaats. Daardoor mogen de Oostendenaars opvallend genoeg voorlopig weer naar huis, tot er wel plaats is. D.K. werd naar De Zande in Ruiselede gestuurd.

“Niet meer te verantwoorden”

Het parket dringt opnieuw aan op een snelle oplossing voor het probleem. “Het parket Antwerpen is zeer bezorgd over het signaal dat thans gegeven wordt aan jongeren die zich inlaten met ernstige vormen van criminaliteit en zich bovendien niet begeleidbaar opstellen”, stelt parketwoordvoerster Sylvie Van Baden. ”Zoals eerder benadrukt, meent het parket dat de huidige gang van zaken vanuit maatschappelijk oogpunt niet meer te verantwoorden valt.”

Vrijdagavond trok het parket ook al aan de alarmbel voor twee soortgelijke gevallen die vorige week hadden plaatsgevonden. Een 17-jarige verdachte van een gewapende overval moest worden vrijgelaten na een nacht in een gewone cel, een leeftijdsgenoot kon pas een week na feiten van handel in verdovende middelen in Everberg terecht en pleegde in tussentijd een diefstal met braak.

Alternatieven zoeken

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) stelt in een reactie dat hij vindt dat er voor minderjarigen zoveel mogelijk moet worden vermeden dat gesloten opvang de enige optie is. “We gaan in overleg binnen de begeleidingscommissie tussen het agentschap Jongerenwelzijn en de jeugdmagistratuur die eerder is opgericht om situaties als deze vlot te trekken”, zegt hij over de huidige crisissituatie.

Vandeurzen zei zaterdag na de eerste noodkreet van het Antwerpse parket al dat de capaciteit van Everberg de komende jaren zal verdubbelen tot een tachtigtal plaatsen. “We blijven verder inzetten op het masterplan dat al in voege is om de capaciteit uit te breiden”, laat hij vandaag opnieuw weten via zijn woordvoerder.

Maar de minister kijkt vooral ook naar alternatieven voor gesloten opvang. “Voor alle jongeren moet er telkens en zo vroeg als mogelijk gekeken worden naar alternatieven voor plaatsing en naar versnelde doorstroom voor jongeren die toch in een gesloten setting verblijven”, klinkt het. “Dit is een gezamenlijke aanpak, enkel op die manier kan de steeds toenemende capaciteit in onze gesloten instellingen maximaal efficiënt worden ingezet.”

Ook het agentschap Jongerenwelzijn zelf stelt dat er extra capaciteit gepland is in Everberg, met volgend jaar al vijf plaatsen, en wijst op alternatieve maatregelen zoals het plaatsen in open voorzieningen, in gesloten private voorzieningen of het nemen van herstelgerichte maatregelen.

HLN

28 maart 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx