OCMW geeft cursussen Arabisch om integratie te bevorderen
Cursussen en taallessen Arabisch zouden niet alleen de wederzijdse verstaanbaarheid verbeteren, ze zouden ook de integratie bevorderen, klinkt het bij het OCMW in Gistel dat de cursussen aanbiedt. “Mekaar begrijpen is heel belangrijk”, aldus Annie Cool (CD&V), voorzitter van het OCMW in Gistel.

Het OCMW van Gistel, een stad in West-Vlaanderen, organiseert cursussen Arabisch voor de autochtone bevolking. Vooral hulpverleners, politieagenten en vrijwilligers behoren tot de doelgroep van de lessen Arabisch. Zij zouden immers vaak in contact komen met Arabische mensen, zonder te kunnen communiceren met hen omdat ze geen of gebrekkig Nederlands spreken.

“Thuis laten voelen”

De cursussen Arabisch zouden die wederzijdse verstaanbaarheid moeten verbeteren en bovendien de integratie bevorderen. Want zich welkom voelen start bij elkaar verstaan en begrijpen, klinkt het. “Daarmee hopen we bij de eerste contacten met de nieuwkomers het ijs te breken, vertrouwen te wekken, hen thuis te laten voelen”, aldus OCMW voorzitter Annie Cool. “En het is meteen ook een ideale start om van hun integratie werk te maken.”

Iman Asaad, die ongeveer anderhalf jaar in Gistel woont, fungeert als leerkracht voor de lessen Arabisch. Ze is naar eigen zeggen bijzonder tevreden dat ze de Gistelse bevolking lessen Arabisch mag geven en hoopt hen veel bij te leren. “Het is goed voor mijn contact met Belgische mensen en om hen bij te leren over onze mooie Arabische historie en cultuur”, aldus Iman.

Iman bood zelf aan om lessen Arabisch te geven in Gistel, en daar gingen het sociaal huis en dienstencentrum De Zonnewijzer naar verluidt graag op in. “We zetten in op integratie en inburgering”, aldus voorzitter Annie Cool. Er kwam veel kritiek van de lokale bevolking die vonden dat het geven van Arabische lessen niet de taak is van het OCMW. Maar daar is men bij het OCMW absoluut niet mee akkoord. “Mekaar begrijpen is heel belangrijk.”

Bron : sceptr.ne door Tom Lallemand

22 februari 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx