Messentrekker Gent is Afghaan met psychische problemen
Het parket geeft mee dat de Afghaan die gisterenavond in het station Gent-Sint-Pieters werd neergeschoten door de politie “ernstige psychische problemen” heeft, zo citeert VRT NWS. Verder geeft het Openbaar Ministerie mee dat de man geen gekende achtergrond had als moslimextremist. Men sluit een terreurpiste voorlopig uit.

Wanneer een man gewapend met een mes gisteren op de spoorwegpolitie te Gent afstormde, werd hij neergeschoten in het been. Volgens getuigen zou de man hierbij “Allahu akbar!” hebben geroepen. De aanvaller werd nadat hij werd neergeschoten naar het ziekenhuis vervoerd en is nu volgens parketwoordvoerster An Schoonjans buiten levensgevaar.

Kogel in het been

Volgens getuigen kwam gisteren tussen 20 en 21 uur een man met een mes de centrale hal van Gent-Sint-Pieters binnen. De man liep meteen af op de aanwezige agenten en negeerden hun bevelen om zijn mes te laten vallen. De politie openende na herhaalde waarschuwingen tweemaal het vuur. De dader werd hierbij één maal in het been geraakt. Daaropvolgend werd de man naar het ziekenhuis gebracht, zo geeft Schoonjans mee.

“Hij verkeerde in levensgevaar, maar hij is intussen geopereerd en het levensgevaar is geweken”, aldus de persmagistraat.

Onduidelijk motief voor messentrekker Gent

Na het incident kwam het lab van de federale politie ter plaatse voor een sporenonderzoek. Verder werden de camerabeelden van het station opgevraagd en is er een wapendeskundige aangesteld. Wat het motief van de dader was – en of de aanval met een terroristisch oogmerk geschiedde – is vooralsnog onduidelijk. Men heeft de verdachte nog niet kunnen ondervragen. “Het motief is nog niet duidelijk”, communiceert de persmagistraat. “Dat wordt volop onderzocht, samen met de precieze omstandigheden van de feiten”, aldus nog Schoonjans.

Men sluit inmiddels wel een terreurmotief voorlopig uit. De man zou ernstige psychische problemen hebben, maar geen gekende achtergrond van radicalisering. Tegenover SCEPTR stelde een getuige wel dat de man tijdens zijn aanval “Allahu akbar!” riep. De Afghaan – van 28-jarige leeftijd – had een wettige verblijfsvergunning.

De feiten doen denken aan een incident van eind afgelopen zomer. Toen werd tevens een man – Ayaanle Haashi – neergeschoten wanneer hij met een steekwapen ordehandhavers trachtte aan te vallen. Ook hij riep “Allahu akbar!” tijdens zijn aanval. Het betrof een Somaliër van gelijkaardige leeftijd (30). Volgens aanvankelijke berichtgeving en communicatie vanwege politici had Haashi evenzeer geen islamistische achtergrond, maar achteraf bleek alsnog dat de man een moslimextremist was.

Terreurniveau lager

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), reageerde iets na de feiten op Twitter dat de mensen van de Spoorwegpolitie al zijn steun hebben. “Parket onderzoekt wat zich in het station precies heeft afgespeeld”, stelt de minister verder.

De timing van de aanval is opvallend. Maandag verlaagde OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging), het orgaan dat terreurdreigingen bijhoudt, nog het dreigingsniveau in ons land voor het eerst sinds november 2015. Dit van 3 (ernstig) naar 2 (gemiddeld).

Dit zou een impact hebben op de militairen in het straatbeeld, behalve waar niveau 3 blijft gelden. Dat bevestigde ook reeds eerste minister Charles Michel (MR), bij wiens regering de finale verantwoordelijkheid over de inzet van de soldaten ligt. Gent-Sint-Pieters is evenwel een van de weinige grote treinstations in België waar geen soldaten patrouilleerden tijdens de vorige terreurniveaufase.

Bron : sceptr.net door Jonas Naeyaert

24 januari 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx