De Bende van Nijvel
te veel om te geloven

De zaak rond de Bende van Nijvel lijkt na 30 jaar plots in een stroomversnelling te komen nadat ‘de Reus’ mogelijk geïdentificeerd is. Gerolf Annemans volgde in de tweede helft van de jaren ’90 de zaak van nabij. Hij zetelde voor het Vlaams Blok in de parlementaire onderzoekscommissie waarvan hij zelf de oprichting had voorgesteld. Die commissie had tot doel om wat genoemd werd ‘het onderzoek naar het onderzoek’ te voeren. Voor het Vlaams Belang is het nog te vroeg om vandaag van een doorbraak te spreken en moet het onderzoek eerst naar Vlaanderen worden teruggebracht.

Ook in de jaren ’90 barstte een storm van kritiek los over de vaststelling dat het gerechtelijke onderzoek na jaren nog altijd nergens stond. In de onderzoekscommissie werd gezocht naar de redenen waarom de daders nog rondliepen terwijl het onderzoek muurvast zat. Gerolf Annemans: “Er is uiteindelijk niets concreet uit die onderzoekscommissie voort gekomen. Het was een ontgoocheling. De bevolking kent nog geen redenen voor de aanslagen en voor het vrij blijven van de moordenaars. Er wordt – net als in de zaak Dutroux - verzocht te geloven dat het om een opeenstapeling van vergissingen gaat.”

De nieuwe ontwikkelingen in het dossier zijn voor Annemans dan ook geen echte doorbraak. “Maar het is wel een bewijs dat er evolutie is. Nu veel betrokkenen aan het sterven zijn, is er meer vrijheid om te praten.”

Volgens Annemans was de overplaatsing van het onderzoek uit Dendermonde naar Charleroi een slechte zaak. “Waarom moest Freddy Troch, onderzoeksrechter van Dendermonde met CD&V-signatuur, van het onderzoek terwijl hij de enige was met echte resultaten? Troch en zijn ploeg waren wel goed op weg om het kluwen te ontrafelen. Door een wapenvondst, na een anonieme tip, kon deze onderzoekscel een materieel verband leggen tussen de verschillende aanslagen. De Bende van Nijvel had al lang gevonden kunnen worden als men die magistraat toen niet had opzij gezet. Maar er was een soort beschermingsmechanisme, naar mijn oordeel van verschillende netwerken binnen politie en gerecht die aan de Belgische overheid wilden laten zien dat zij de baas waren.”

De politiek moet nu volgens Annemans nog één conclusie trekken: “het onderzoek weghalen uit Wallonië en terugbrengen naar Vlaanderen.”

25 oktober 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx