30.952 euro om een kamer te schilderen
en andere zotte uitgaven van ons koningspaar

Momenteel wordt er in Groot-BrittanniŽ druk gediscussieerd over de dotatie van de Queen. De toelage van Elizabeth II wordt immers flink opgetrokken (bijna verdubbeld). De reden: Buckingham Palace moet gerenoveerd worden. Door de belastingbetaler dus, ook al kan ze dat best zelf betalen.

Heel wat Britten vinden het niet kunnen dat zij opdraaien voor de extra kosten, terwijl de koningin toch al een mooie dotatie krijgt. Maar ook in ons land geldt hetzelfde, meldt TV Familie: werken aan de koninklijke gebouwen worden betaald door de overheid. "En dat geld komt voor alle duidelijkheid nŪet van de civiele lijst", zegt royaltywatcher Thierry Debels. Met andere woorden: het zit niet inbegrepen in het bedrag dat koning Filip elk jaar krijgt om zijn functie uit te oefenen. En je zou denken dat hij dat met een slordige 11,5 miljoen euro wel zelf zou kunnen betalen.

En volgens TV Familie is ons koningspaar daarbij niet al te zuinig. "Sommige werken zijn noodzakelijk, zoals het verwijderen van asbest. Maar er zijn ook heel wat foliekes bij", aldus Debels. "Zo werd onlangs een nieuwe parking aangelegd aan het kasteel van Laken op vraag van Filip. Dat heeft 18.295,60 euro gekost. Op Stuyvenberg, waar Fabiola woonde, werd dan weer een nieuw alarmsysteem geÔnstalleerd. Prijskaartje: 51.116,32 euro. Verder liet Mathilde op het kasteel van Laken een kamer herschilderen: hopla, 30.952 euro. Ook het bureau van Filip in Brussel kreeg een lik verf: 31.221,61 euro. En er werden nieuwe wc's geÔnstalleerd in het paleis voor 17.790 euro..."

Volgens senator Pol Van den Driessche bepaalt de wet dat de buitenkant van de koninklijke gebouwen voor de rekening is van de regering (via de Regie der Gebouwen) maar dat veranderingen aan de binnenkant eigenlijk uit Filip zijn loon moet komen. Hetzelfde geldt voor de verwarmingskosten van het kasteel van Laken, maar ook daar schuift Filip 70 procent van de kosten door naar de overheid. Wettelijk gezien doet hij niet meteen iets verkeerd, maar je kan er toch vragen bij stellen. "Ingewijden weten dat de familie Van Saksen-Coburg en Gotha nogal zuinig - om niet te zeggen: gierig - is."

Bron : HLN door TV Familie

05 juli 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx