Reddingsplan voor 158 eeuwenoude beuken Kasteeldreef
In september worden de bermen van de Kasteeldreef ‘geploft’. Via holle buizen zullen specialisten de nu verdichte bodem losmaken zodat de 158 resterende eeuwenoude beuken meer water, zuurstof en voeding krijgen. Een algemeen parkeerverbod komt er voorlopig niet. Dat besliste het schepencollege gisteren als voorlopig sluitstuk van een pittige discussie die al jaren aansleept. Inzet zijn de beeldbepalende hoge bomen die van de lange Kasteeldreef de mooiste straat van Schoten maken. Maar de beuken, waarvan sommige exemplaren 160 jaar oud zijn, vertonen ernstige ziekteverschijnselen. De voorbije jaren moesten er al tientallen voor de bijl omdat hun vallende takken een te groot gevaar vormden.

De milieuschepen pleit voor een permanent parkeerverbod op de bermen van de Kasteeldreef, ook tijdens grote evenementen. De auto’s zouden volgens de milieudienst namelijk de oorzaak zijn van de verdichte bermbodem en gekwetste wortels.

Zo’n algemeen verbod is een te groot offer omdat de organisatoren van de Scheldeprijs, Hello! Schoten en andere publiekstrekkers geen alternatief hebben om hun bezoekers te ontvangen. Na rijp beraad is er nu toch een compromis gevonden voor een ‘standplaatsverbetering’ van de beuken.

Na de Park Happening, eind augustus traditioneel het laatste grote zomerevenement, gaat men de bodem aanpakken volgens de beproefde luchtcompressie- of ‘plof’-methode. Daarbij wordt een holle buis in de bodem getrild om hierdoor vervolgens onder hoge druk lucht te blazen (6-8bar). Hierdoor ontstaan scheuren en kunnen water, zuurstof en voeding opnieuw tot aan de wortels geraken. Er worden meteen ook voedingsstoffen aan toegevoegd en lava waardoor de geboorde kanalen open blijven, ook al wordt erboven nog geparkeerd.

Men ziet af van de aankoop van zo’n ‘plofmachine’ van 50.000 euro. Men gaat de klus uitbesteden aan specialisten en houdt rekening met een behandelingskost van 70.000 euro. Tegelijk krijgen de organisatoren de garantie dat ze ook de komende vijf jaar nog auto’s mogen laten parkeren op de bermen.

Binnen vijf jaar wordt de situatie herbekeken, het zou een geslaagd compromis moeten worden met een win-win voor bomen én automobilisten. Tegen dan zou de bestaande Hoogmolenbrug afgebroken moeten zijn en kan er hopelijk een evenementenparking aangelegd worden aan de Korte Braamstraat. Die vormt dan een prima alternatief voor de Kasteeldreef waar vervolgens wel een permanent parkeerverbod kan afgekondigd worden, gekoppeld aan een ecologische heraanleg van de volledige bermen.

Bron : GVA aangepassing Karel Blockx

14 juni 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx