Bouwpromotor Vimmo laat wijkvereniging Donk mee rond tekentafel zitten voor flats in Heikantstraat
In geen enkel ander bouwproject zoveel tijd en energie gestoken

Bouwpromotor Vimmo Woonconcepten en wijkvereniging Donk staan dicht bij een consensus over de appartementen op de hoek van de Heikantstraat en Schotenhofdreef. "We dienen een bouwaanvraag in voor een project dat een derde kleiner is dan de oorspronketijke plannen", toont Vimmo-baas Peter Verhaegen zijn goede wil.

De toekomst van de hoekpanden in de Heikantstraat en Schotenhofdreef, vlak bij het kanaal Dessel-Schoten, vormt nu al dertien jaar de inzet van een verbeten strijd tussen bouwpromotoren, gemeente en wijkvereniging Donk. Op de plaats waar nu nog enkele oude leegstaande hulzen staan, hadden allang 29 appartementen kunnen staan in een imposante nieuwbouw met vier bouwlagen. Toenmalig project-ontwikkelaar Vergimnmo kreeg hiervoor een bouwvergunning van de provincie, ondanks protest van omwonenden en een weigering door de gemeente.

"Zo'n gebouw zou veel te groot geweest zijn voor deze wijk", aldus Drť Van Waes van de wijkvereniging, die zelf vlakbij in de Heikantstraat woont. "Vergimmo wilde werkelijk elke vierkante meter, ook de tuinen, volbouwen. Het zou echt een mastodont geworden zijn."

De wijkvereniging kon de plannen pas counteren na een lange en dure procedure voor de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Eind vorig jaar blies Vergimmo onverrichter zake de aftocht. "Wij hebben als eigenaar van de gronden het dossier sindsdien zelf in handen genomen", vertelt Peter Verhaegen, zoon van oud-Germinal Ekerenvoorzitter Jos Verhaegen en zaakvoerder van Vimmo Woonconcepten In Wijnegem. "We willen wel iets mooi realiseren aan de vaart in Schoten. Ik denk dat ik in geen enkel ander project al zoveel tijd en energie gestoken heb. Sinds eind 2017 hebben we al zeker drie keer samengezeten met de wijkvereniging."

Architect Stijn Mertens

Gezien de kille relatie met de vorige promotor, duurde het wel even alvorens het ijs tussen de twee partijen was gebroken. "We hebben het ventrouwen moeten winnen, maar de sfeer is nu al een tijd constructief. Onder meer de aanstelling van architect Stijn Mertens, ook verantwoordelijk voor het positief onthaalde woonproject Postiaux aan de andere kant van de Heikantstraat, was een belangrijk signaal. Voorts tonen we aan dat we zo veel mogelijk rekening willen houden met de buurt. Het project is al flink afgeslankt, tot nog maar achttien appartementen in twee volumes, overwegend drie bouwlagen en een ondergrondse parking. In de Schotenhofdreef komt geen inrit naar de ondergrondse parking."

Architect Stijn Mertens gaat op basis van het meest recente overleg, dat deze week plaatsvond, de plannen verder bijschaven. "Hopelijk komen we tot een consensus", hoopt Verhaegen. "Het zou mooi zijn om de vergunningsprocedure dit najaar te kunnen opstarten. Dan volgt de bouw volgend jaar. Maar we willen graag eerst eenstemmigheld over het ontwerp."

"Verder overleg"

"De open dialoog is alvast positief", reageert Drť Van Waes namens wijkvereniging Donk. "Er zijn minder bouwlagen en heel wat minder appartementen ingetekend. Maar voor ons gunstig advies is het nog wat vroeg. Wij verzamelen eerst meer reacties in om alles te kunnen doorgeven aan de architect en Vimmo. Inhoudelijk wil ik niet op het ontwerp ingaan. In verder overleg, liefst met extra vergadering in september, hopen we dat oplossingen gevonden worden."

Bron : GVA door Jan Auman

01 augustus 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx