Boetes voor zwemmen niet mals
Politie controleert streng aan E10-plas
nadat vrouw vorige week bijna werd overvaren door bootje

De lokale potitie van Schoten deelde via sociale media een niet mis te verstane verwittiging aan de illegale zwemmers van de E10-plas. GAS-boetes kunnen oplopen tot 350 euro. "Het is er dan ook echt gevaarlijk", zegt politiewoordvoerder Kristel Wouters.

Vorige week werd een zwemmende vrouw bijna visvoer in de E1O-plas op Schotens grondgebied, nadat ze er zo na overvaren werd door een bootje van de Schotense Waterskiclub. Recreatie de is wel toegestaan. Je mag er dus gerust een boek aan de waterkant komen lezen of aangelijnd met de hond komen wandelen. "Maar zwemmen is niet toegestaan, zoals de bordjes duidelijk vermeldenē, zegt Kristel Wouters van de lokale polltie van Schoten. "Door de diepte in het midden zijn er koude onderstromen, waardoor het er erg gevaarlijk kan zijn om te zwemmen. Bovendien varen hier ook de boten van de Schotense Waterski Club."

De polltie is nu de controles aan het opvoeren, zeker omdat recreanten vuurtjes durven aan te steken aan de strandjes, wat met de droogce heel gevaarlijk is. Een GAS-boete kan in Schoten worden opgelegd aan iedereen ouder dan 16 jaar die openbare overlast veroorzaakt. Voor 1~ tot 18-jarigen kunnen die administratieve geldboetes oplopen tot 175 euro. Wie ouder is dan 18, rlskeert GAS~boetes tot 350 euro bij een zwempartij in de ElO-plas.

Ook zwemmen in de Schotense vaart is verboden. Schippers van lange binnenschepen zien niet dat er een zwemmer voor hun boeg plonst. Ook hier drijft de politie de controles op. "Bij de vaart geven we eerst een waarschuwing, bij een tweede vaststelling wordt een proces-verbaal opgemaakt", vertelt Wouters. "Aan de E10-plas vliegt iedereen die in het water wordt betrapt onmiddellijk op de bon"

Blijkbaar valt de waarschuwing niet in dovemansoren, want wanneer we dinsdag langs de E10-plas wandelen, komen we de eerste honderden meters geen kat tegen. Onderweg zijn er wel her en der sporen van vuurtjes.

Aan de hangar van de Schotense Waterski club komen we ineens toch een groepje van drie tieners met de flets tegen. Het meisje heeft al een badpak aan en draagt een handdoek over de schouders. Of ze weten dat ze een GAS-boete riskeren? "Oh, maar wij komen hier niet zwemmen, wij gaan aan de Brasschaatse kant van de E10-plas zwemmen, daar is het velllg". zegt het meisje. Nog geen halve minuut later komt een agent langs gefietst. Waarschijnlljk waren de tieners wat geÔntimideerd door zijn aanwezigheid.

Glazen flessen

Als we even blijven praten met de agent, komen de tieners plots langs een zijpad terug naar de E10-plas gefietst. Betrapt "Waar kunnen wij hier in de buurt nog ergens anders gratis zwemmen?" vraagt de jongen beleefd. Een beetje beteuterd druipen ze af.

Als we terug stappen, zitten langs de waterkant Chris en Els uit Kapellen met een boekje. Ze vinden die strenge controles goed. "Hier komen veel Oost-Europeanen zwemmen. Ze laten glazen flessen achter en doen hun behoeften in de struiken. Je ziet het aan de nummerplaten van de geparkeerde auto's."

Chris vindt de aanpak van Schoten menselijker dan die in Brasschaat. "Ik kreeg bij de E10-plas op Brasschaats grondgebled een GAS-boete van 60 euro omdat ik er mijn 12-jarlge labrador Steffi liet zwemmen, op de plaats waar de polltie van Brasschaat zelf haar honden laat zwemmen. Steffi zit vol artrose en kan amper nog stappen. Maar zwemmen lukt nog wel. Toen de buurtopzichter in Schoten zag dat Steffi nat was, zei ze: Ik zie dat uw hond gezwommen heeft, maar ik heb het niet zien gebeuren. Ik kreeg dus geen boete. Zij zag ook wel dat Steffi stokoud is. Een zwemvijver voor honden mis ik nog"

Bron : GVA door Kristin Matthyssen

18 juli 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx