Nutskasten saai? Fout gedacht!
Lokale kunstenaars geven gemeente meer kleur met "kunstkasten"

Een vijftiental Schotense nutskasten werd het voorbije weekend in een nieuw jasje gestoken en omgetoverd tot 'kunstkasten'. Ze werden ofwel bedrukt met een kunstwerk, ofwel met een oud dorpsgezicht. "Hiermee geven we Schoten weer wat meer kleur", zegt bezieler Theo Franssen.

Ze mogen dan wel onmisbaar zijn, voor vele bewoners zijn ze een doorn in het oog: de grijze nutskasten die in alle vormen en maten langs de openbare weg staan. Dus sloegen de Kunstenraad en de Erfgoedraad de handen in elkaar en werkten ze samen aan een project om de verwaarloosde, soms met graffiti vol gekladderde kasten te verfraaien. Een vijftiental exemplaren, verspreid over de hele gemeente, werd bedrukt met een kunstwerk of een oud dorpsgezicht.

"De Kunstenraad heeft vorig jaar een wedstrijd uitgeschreven voor Schotense kunstenaars", vertelt schepen van Cultuur Lieven De Smet (N-VA). "Uit alle inzendingen werden een achttal werken gekozen die op de nutskasten zouden worden aangebracht. De Erfgoedraad ging ondertussen op zoek naar mooie oude foto's en postkaarten van verdwenen straatbeelden. Alle kunstwerken werden vervolgens op een speciale zelfklevende folie gedrukt en op de nutskasten aangebracht."

Nederland achterna

Onder de deelnemende kunstenaars is de diversiteit groot. Zowel amateur-kunstenaars als beroepskunstenaars hebben ontwerpen aangeleverd. Theo Franssen, voorzitter van de Kunstenraad en bezieler van het project, opteerde zelf voor een ontwerp met kleurrijke kindertekeningen. "Hiermee geven we Schoten weer wat meer kleur", glundert hij. "In Nederland kom je zulke artistieke nutskastjes wel vaker tegen. Dus dacht ik: waarom kan zoiets niet bij ons? Ik ben heel trots dat het er nu van gekomen is."

Hello Schoten!

Leuk extraatje is dat sommige kunstwerken expliciet iets vertellen over de locatie van de nutskast waarop ze zijn aangebracht. Zo verwijst de aquarel dat de kast in de Kasteeldreef versiert, naar het Werelddansfestival 'Hello Schoten!' dat daar ieder jaar plaatsvindt. Het bloemige kunstwerk op de kast in de Theofiel Van Cauwenberghslei is een referentie naar de plaatselijke begrafenisondernemer. En op de oude foto's kunnen inwoners dan weer zien hoe diezelfde plek er vroeger uitzag.

Eerste aanzet

Op elk van de verfraaide kasten vind je bovendien een QR-code waarmee je meer informatie over de kunstenaars of over de foto's kan vinden. Wie de code inscant met zijn smartphone, wordt onmiddellijk naar de juiste pagina van de gemeentelijke website geleid. "Dit is slechts een eerste aanzet", zegt de cultuurschepen. "We gaan eerst kijken hoe dit project wordt ontvangen en hopen dat de kasten nu niet onmiddellijk opnieuw met graffiti worden beklad. Maar op latere termijn gaan we zeker kijken of we nog andere nutskasten die zich in het zicht bevinden, kunnen laten omvormen tot 'kunstkasten'."

Bron : HLN door Ben Connaerts

In oktober stelden we nog voor om de elektriciteitsbakjes in de Paalstraat op te frissen en kleurrijk te beplakken.

En kijk: 6 maanden later! Vlaams Belang weegt op het beleid, ook in Schoten


24 april 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx