Man uit Schoten staat terecht voor onthoofding
Twee maanden van huis en al beul voor IS


Volgende maand staat een man uit Schoten terecht voor een onthoofding in naam van IS. Hij pleegde die in een propagandavideo aan de zijde van de beruchte 'Jihadi John'. Wij kregen al inzage in het dossier, waaruit blijkt dat Arben Imishti tot de gruwel overging terwijl hij nog maar twee maanden weg was van huis.

Toen IS in november 2014 toonde hoe ze haar Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig omgebracht had, kreeg die video heel wat aandacht bij onze veiligheidsdiensten. Speurders meenden een Belg herkend te hebben tussen de beulen die na Kassig nog een 20-tal Syrische regeringssoldaten het hoofd afsneden. De gelijkenis was sprekend en er was gezichtsherkenningssoftware nodig om te concluderen dat de man gťťn SyriŽstrijder uit Vilvoorde was. Dat er wel een andere Belg aan de zijde van de beruchte Britse onthoofder 'Jihadi John' verscheen, zou pas een dik jaar later blijken. Op 12 januari 2016 werd in een vertrouwelijke nota van de Staatsveiligheid een beul geidentificeerd als Arben Imishti (38) uit Schoten.

Misdaad en drugs

Imishti kwam op zijn veertiende in BelgiŽ terecht toen zijn gezin vertrok uit Kosovo. In het Antwerpse groeide hij tot een probleemkind uit, dat alleen maar bezig was met misdaad en drugs. In 2002 had hij al twee correctionele veroordelingen op zijn naam. Hij kreeg een bevel om het grondgebied te verlaten omdat hij als een gevaar voor de openbare orde werd beschouwd. Maar omdat de rest van zijn gezin tot Belg genaturaliseerd was, mocht hij in 2009 toch weer in ons land komen wonen. Zijn leven gebeterd had hij nog niet - intussen zat hij ook in Zweden achter de tralies en hij liet zijn familie opdraaien voor de zoon die hij inmiddels in Kosovo had.

Brandweerman

Hoe Imishti in de greep kwam van de radicale islam, is niet helemaal duidelijk. Feit is dat hij in contact geraakte met een Kosovaarse ronselaar uit Sint-Niklaas en op 11 september 2014 naar SyriŽ vertrok. Aan zijn zus verklaarde hij dat hij er als brandweerman werkte en aan zijn moeder vroeg hij voortdurend geld. Aan haar gaf hij uiteindelijk wel toe dat hij streed voor IS - maar pas toen hij daar naar eigen zeggen alweer uitgestapt was. "Ik moet alleen mijn schuld nog terugbetalen en dan ben ik weg. Ik heb het wapen dat IS me gaf, verkocht en dat geld is nu op", bedelde hij tijdens een telefoongesprek dat afgetapt werd.

De moeder en de zus van Imishti zijn al voor de rechter verschenen voor de financiŽle steun die zij hem gaven. In totaal zou er zeker 23.000 euro naar IS zijn gevloeid via de beul uit Schoten - een stroom die kennelijk werd gecoŲrdineerd door Kastriot Matoshi (25), de Kosovaarse ronselaar uit Sint-Niklaas. In dat proces moet het vonnis nog vallen. De moeder beweerde dat zij niet wist waarvoor haar zoon in SyriŽ zat: "Ik dacht dat hij daar was om te trouwen." Dat deed hij ook, met een Britse van Somalische afkomst. Maar in een afgeluisterd telefoontje lachte de moeder ook smakelijk mee met haar zoon toen die zei dat hij niets strafbaars deed. "Ik ben arts en ik masseer hier mensen", zo luidde het - terwijl hij eerder in datzelfde gesprek nog om geld had gesmeekt omdat er een grote veldslag aankwam waarin hij dreigde te sneuvelen. "En als ik dan nog schulden heb, mag ik het paradijs niet in."

Volgens zijn familie is Imishti gestorven. Dat zou zijn gebeurd in maart van vorig jaar. "Uw zoon is 'shahid' gevallen", kreeg de moeder te horen in een telefoontje van de hoogstgeplaatste Kosovaar bij IS. Shahid betekent martelaar en emir Lavdrim Muhaxheri meldde dat wellicht persoonlijk omdat hij nauwe banden met BelgiŽ had. De broer van 'onze' ronselaar Matoshi stond in SyriŽ immers als zijn rechterhand bekend. Omdat Imishti in de maanden voor zijn dood herhaaldelijk te kennen had gegeven dat hij op terugkeren stond, geloven onze veiligheidsdiensten echter niet zomaar dat hij overleden is.

We hebben al ervaring genoeg met IS'ers die hun dood in scŤne zetten om onder de radar te duiken - zoals de Molenbeekse terrorist Abdelhamid Abaaoud. Daarom wordt Imishti bij verstek berecht voor terroristische moord, een kwalificatie die in ons land nog maar ťťn keer tot een veroordeling leidde. In februari van vorig jaar kreeg SyriŽstrijder Hakim Elouassaki 28 jaar cel voor een executie die hij had bekend in een afgetapt telefoontje, maar waarvan hij later beweerde dat het grootspraak was. In het geval van Imishti valt er maar weinig over bewijzen te twisten - want die heeft IS zelf aan de hele wereld getoond.

Bron : HLN door Guy Van Vlierden

11 februari 2018Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx