Inbraken pieken in Schoten ??

Vorige maand kregen 27 Schotense gezinnen thuis ongewenst bezoek van dieven. Deze maand ziet er met nu al zestien feiten nog slechter uit. Villawijk De List voelt zich bij deze inbrakenpiek geviseerd en vraagt opnieuw om meer en slimmer licht in de straat 's nachts.

De politie greep de piek in het aantal inbraken en -pogingen zopas aan om alle leden van de intussen 22 Schotense bins aan te sporen tot extra waakzaamheid. De novemberpiek was veruit de hoogste sinds een jaar. Maar in december 2015 was het nog veel erger en vermeldde de inbrakenstatistiek 49 feiten. “Het is een terugkerend fenomeen dat tijdens de donkere maanden het aantal diefstallen in woningen stijgt. Die 'piekmaand' kan weleens verschillen”, weet politiewoordvoerster Kristel Wouters.

Villawijk De List, mooi in het groen gelegen met een lange inrijlaan langs de Horstebaan, maar ook vlak bij de Bredabaan en de E19, voelt zich extra kwetsbaar. “Ik woon hier nu ruim vijftien jaar, maar het was onlangs toch een kantelmoment toen ik in mijn eigen tuin 's nachts 'stop of ik schiet' hoorde roepen naar een verdachte die de politieagenten achtervolgden”, zegt bewoner Tore Odegarden.

Guy Leysen, zijn buurman, had al wel enkele keren prijs. “Die keer dat ze echt zijn binnengeraakt, dateert al van tien jaar geleden. Dit jaar werd een inbreker opgeschrikt door ons alarm toen hij de schuifdeur achteraan probeerde open te wrikken. Onze auto werd los daarvan ook al twee keer geviseerd. Onze wijk heeft een kwetsbare ligging. De inbrekers komen gewoon met tram 3 vanuit de stad of klauteren over de berm van de E19.”

“We wonen intussen in een versterkte burcht met naast een hoge buitenpoort ook een uitgebreide alarminstallatie, zowel binnen als buiten, en met sensoren op iedere deur. De preventiespecialist van de politie was hier laatst nog en bevestigde dat ik eigenlijk niks meer kan doen. Mijn dochter van 19 is bang. Een dame wat verder in de straat durft zelfs haar rolluiken niet meer naar boven te doen.”

De politie wijst erop dat in De List de voorbije twee jaar maar tien keer werd ingebroken. Daarvoor lag het cijfer altijd hoger. “Dat zijn dan tien inbraken te veel”, reageert Tore Odegarden. “Ik blijf het uitschakelen van de straatverlichting vanaf 23u een slechte zaak vinden, ook voor het eigen comfort.”

Zowel Guy Leysen als Tore Odegarden vinden dat de gemeente Schoten dringend zoals Mechelen moet investeren in slimme, duurzame ledstraatverlichting. “Die mag dan gedoofd zijn, sensoren registreren elke beweging, waarna het licht van de lantaarn plots feller gaat branden.”

Bron : GvA door Jan Auman

13 december 2017



Copyright © 2004-2018 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx