Komst Tom Van Grieken kan N-VA parten spelen
De verhuizing van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken geeft de kiesstrijd in Schoten kleur. “Mee besturen is niet realistisch, een grotere impact wel”, klinkt het. Vooral voor de N-VA van burgemeester De Veuster lijkt zijn komst vervelend.

Tom Van Grieken is nu al de meest besproken kandidaat van de komende gemeenteraadsverkiezingen in Schoten en dat terwijl hij pas begin volgend jaar vanuit Mortsel verhuist. “Dat er nu al veel over mij wordt gepraat? Ach, ik laat het wat over me heen komen”, glimlacht Van Grieken. “Hoe dan ook zal ik proberen om meer peper in de Schotense politiek te brengen, want ik hoor dat dat nodig is.”

Hij wil nog niet gezegd hebben dat hij zeker lijsttrekker wordt, maar eigenlijk is daar geen twijfel over. “Van Grieken is voor ons een supertransfer”, zegt lokaal Vlaams Belang-voorzitter Piet Bouciqué. “Samen met dit nationale boegbeeld willen we vooruit. Dus we willen graag meer zetels dan de vier die we er nu hebben.”

Wegen op beleid

In 2006 haalde het kartel Vlaams Belang/VLOT onder impuls van de betreurde Marie-Rose Morel maar liefst twaalf zetels. Kan het nu ook zo’n vaart lopen? “We zijn realistisch genoeg om te beseffen dat we de burgemeester niet gaan leveren”, tempert Van Grieken. ” Maar we willen wel zo veel mogelijk wegen op het beleid.”

Als Vlaams Belang effectief zou ‘boomen’, kan dit slecht nieuws betekenen voor de N-VA (nu goed voor 14 zetels). Beide partijen mikken immers voor een stukje op hetzelfde publiek. “Oké, Van Grieken is een figuur met nationale bekendheid en kan dus een zekere impact hebben, maar wij gaan gewoon uit van onze eigen sterkte”, beweert burgemeester Maarten De Veuster, die ook in 2018 de N-VA-lijst zal trekken.

Schuld afgebouwd

“Ik denk dat we de voorbije vijf jaar heel wat hebben gerealiseerd”, gaat De Veuster verder. “Zo hebben we bijvoorbeeld de gemeenteschuld met acht miljoen euro afgebouwd. Verder beschikken we met N-VA over een erg solide ploeg. Het ziet er naar uit dat we met dezelfde 19 mandatarissen - 14 in de gemeenteraad en 5 in de OCMW-raad - gaan eindigen als waar we mee begonnen. Dat geeft aan dat iedereen erg gemotiveerd blijft.”

N-VA’s belangrijkste coalitiepartner CD&V (goed voor 8 zetels op dit moment) bekijkt het duel tussen N-VA en Vlaams Belang een beetje van op afstand. “De factor-Van Grieken kan misschien wel gaan spelen”, zegt schepen en toekomstig lijsttrekker Erik Block. “Maar hij kan het natuurlijk niet alleen forceren. Als Vlaams Belang groeit, vermoed ik dat ze in de eerste plaats kiezers bij N-VA zullen weg halen.” Het belooft dus alleszins een interessante strijd te worden in Schoten.

Bron : HLN door Kristof De Cnodder

14 oktober 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx