Wijkvereniging H waarschuwt voor verstedelijking
De toekomstvisie van onze gemeente

Zware bouwprojecten met hoogbouw in de kern hebben zware gevolgen zonder een visie met ruggengraat.

De gemeente kan zones aanduiden waar hoogbouw gerealiseerd wordt. Zij heeft daarvoor het ruimtelijk structuurplan goedgekeurd en dit ondanks protest. Er werden meer dan 1200 handtekeningen afgegeven. De petitie tegen hoogbouw en de stadsbouwprojecten loopt nog. De geplande bouwprojecten op korte termijn gaan richting 900 wooneenheden, ongeveer 1900 bewoners en ongeveer 1300 auto’s erbij. De bestaande scholen moeten al uitbreiden en verschillende scholen zitten nu al aan hun maximum. Willen wij in de verdere toekomst Merksem worden?

Er is geen fundament voor hoogbouw en stadsprojecten

In het ruimtelijk structuurplan staat dat dit deel van Schoten niet stedelijk is en bovendien is er geen bosplan en geld om bouwgronden om te zetten naar natuur op het platteland. Er heerst een neoliberalistisch klimaat waar kapitaal belangrijker is dan mens en milieu.

Schoten Bad”, een ontmoetingsplek voor heel de familie, kan door het bouwproject Havenplein in zijn huidige vorm, of totaal, niet meer doorgaan. Er komen in het totaal 80 appartementen waaronder de “Trump Tower”. Zelfs als de woontoren van 12 of 10 bouwlagen naar 8 bouwlagen vermindert, blijft dit een onleefbaar project. (Wist men niet op voorhand dat de maximaal 36 m hoge toren zo maar niet kan geblust worden ingeval van brand?)

De verkaveling van het project” Kruispad” met 253 wooneenheden op een natte ondergrond, 5 bouwlagen hoog, waar jong en oud moeten samenleven op te beperkte oppervlakte, creëert een parkeermonster met gevaar voor wateroverlast. En wat met de gevolgen van de klimaatsverandering ? De kranten schijven over een overaanbod (appartementenbubbel) van appartementen in de provincie Antwerpen. De Deense architect en professor Jan Gehl heeft gedurende 40 jaar het gedrag van de mensen bestudeerd in de steden. Door hoogbouw komen de mensen minder buiten en hebben zo minder contact met elkaar.


04 september 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx