Maaibeurt zorgt voor extra bloemen en bijen
De nieuwe gemeentelijke groenvisie bepaalt op welke manier we het Schotens groen best beschermen. Een van die maatregelen is een minder intensief groenbeheer: hagen worden heggen, gazons worden bijenvriendelijke bloemenweiden en bodembedekkers overgroeien de vaak nog onbegroeide bodem. De schrale zandbodems van Schoten maken het mogelijk om op verschillende plekken fraaie bloemengraslanden te laten ontwikkelen.

Het gras wordt niet meer overal wekelijks gekortwiekt dus, maar nog slechts tweemaal per jaar. We volgen daarbij het Bermdecreet dat bepaalt dat een eerste keer mag gemaaid worden na 15 juni, een tweede keer na 15 september. Momenteel is de eerste maaibeurt volop aan de gang. Een tweede maaibeurt volgt dus bij het begin van de herfst. Intussen krijgen bloemen en planten de kans om zich te verspreiden zodat Schoten jaar na jaar bloemrijker en fleuriger wordt.

Vanzelfsprekend wordt in deze groenvisie rekening gehouden met de gebruikers van het openbaar domein: intensief gebruikte delen worden nog steeds gemaaid als gazons, bij twijfels over de verkeersveiligheid worden bloemrijke graslanden gekortwiekt en ook rondom zitbanken worden gazonstroken voorzien.

Begraafplaats

Ook de begraafplaats wordt op deze manier omgevormd tot een begraafpark. Waar mogelijk passen we bovenstaande technieken toe. Gangpaden worden uiteraard regelmatig gemaaid en ook rondom de graven dient alles netjes onderhouden te worden.

De rood omrande zones op deze kaart worden 2x per jaar gemaaid en evolueren naar bloemrijk grasland. Al de rest moet beheerd worden als kort gazon. In park A en B worden enkel de open zones zonder graven extensief gemaaid, de rest is kort gazon.

Op het einde van het groeiseizoen wordt het aangepaste beheer geŽvalueerd en daar waar nodig bijgestuurd.

Redenen opmaak groenvisie
 • Pesticiden
  Aangezien pesticiden giftig zijn en het drinkwater besmetten is het voor gemeentebesturen verboden deze nog te gebruiken. We staan hier uiteraard achter, maar het gevolg is wel dat het niet langer mogelijk is om elk plukje onkruid te verwijderen.

 • Bijen
  De laatste jaren merken we een alarmerende daling van het aantal bijen. Dit heeft verschillende oorzaken, maar door te zorgen voor bloemrijke graslanden kunnen we de bijen helpen overleven. Ze zijn immers van onschatbare waarde.

 • Klimaatverandering
  De verandering van dit klimaat heeft een grote impact op planten en dieren. Door een diverse en gelaagde groenvoorziening zorgt de gemeente voor een robuust en veerkrachtig openbaar groendomein dat is opgewassen tegen de klimaatprognoses.

 • Risicospreiding
  Door de diverse samenstelling van het groendomein kan ťťn bepaald insect niet uitgroeien tot een plaag waardoor we voorkomen dat een groot deel van de beplanting verloren gaat. Denk maar aan de buxusmot.
Bron : schoten.be

26 juni 2017Copyright © 2004-2017 Vlaams Belang Schoten - Alle Rechten Voorbehouden
Webbeheerder : Karel Blockx